Paruky v cyklistickém pelotonu. Čeští mulleti chtějí za rok startovat na Tour de France

Snaží se zpopularizovat účes zvaný mullet a příští rok prý na Tour de France bude startovat stáj Travelling Mullet Cycling. Pětice Čechů si vzala svá silniční kola a kolem trati závodu jezdí v parukách. A komu chybí smysl pro humor, asi by se v debatě s touhle partou často ztrácel.

Tento článek je více než rok starý.

Bourg-en-Bresse (Francie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skupina Travelling Mullet Cycling

Skupina Travelling Mullet Cycling | Foto: František Kuna | Zdroj: Český rozhlas

U jezera ve francouzských Alpách s výhledem na Mont Blanc je zaparkovaná bílá dodávka, kolem postavené stany, na kempinkovém stole se na plynovém vařiči vaří voda na kávu. Hned vedle je opřených pět silničních kol, ale helmy na řídítkách nečekejte. Místo toho jsou na sedlech paruky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Františka Kuny o skupině českých fanoušků, kteří objíždějí Tour de France s parukami

„Snažíme se zpopularizovat účes zvaný mullet. V Česku je hodně známý jako třeba ‚na Jardu Jágra‘. Nebo také ‚vepředu práce, vzadu zábava‘. A na Moravě ‚na řidiče autobusu‘,“ říká s kamennou tváří a parukou na hlavě Jan Hejda. Řeč je o takovém účesu, kdy máte nahoře na hlavě kratší vlasy a vzadu dlouhé.

Chvíli poté dva vezmou kolo, zvednou ho do vzduchu a další parukář na něm šlape jako na rotopedu, v cyklistické terminologii raději jako na válcích.

„Jsem superdomestik s ambicemi, unesu až tři balíčky pro kolegy v pelotonu. Jako Kwiatkowski,“ přirovnává se k polskému cyklistovi Matúš Varga, zatímco dalším mulletům už docházejí síly, aby simulovali jízdu na válcích.

Za rok součástí pelotonu

Často je opravdu těžké se ve směsi ironie a suchého humoru téhle party třicátníků orientovat. „Měli jsme setkání s ředitelem závodu Prudhommem. Hned jsme ho zaujali, a tak jsme v Méribelu dohodli, že bychom příští rok mohli startovat na Tour de France. Zatím jsme divizní tým, ale naše příprava je stejná jako u profíků.“

Ineos si spravil chuť, 18. etapu vyhrál Kwiatkowski před Carapazem. Roglič si pohlídal vedení

Číst článek

Pro orientaci v problematice je to o to horší, že parta v parukách se s Prudhommem opravdu potkala a má s ním fotku. O zákulisí vyjednávání ve francouzském městě už si udělejte obrázek sami.

Rozhodně ale nejde z Travelling Mullet Cycling dělat partu recesistických povalečů. Nějaké to kilo navíc byste na jejich postavách hledali jen těžko a kromě toho opravdu na trase závodu šlapou do pedálů.

Jeli na Col de la Loze, nejvyšší vrchol letošní Tour. Vyšlápli si i na Col de l'Iseran do výšky 2764 metrů nad mořem. „Kopec jako prase,“ glosuje superdomestik Jiří Křenek.

Vlasy na prvním místě

Čím jste přesvědčili pana Prudhomma, aby vás přijal jako novou stáj na Tour, ptám se.

Létající čepice nebo salámy. Karavana je na Tour atrakcí pro diváky i šancí získat zajímavý suvenýr

Číst článek

„Zatím je to otevřené. Ale myslím, že ho přesvědčily ty paruky. On sám na tom není s vlasy úplně nejlépe. Plus ho zaujala profesionalita. Máme jednotné dresy, a když nás viděl po výstupu z auta, muselo mu být hned jasné, že jde o stáj, která usiluje o start na Tour de France,“ vysvětluje Hejda.

Péči o kola prý moc času nedají, zato hřeben na paruku mají v dresu v kapse, kam si profesionálové dávají energetické tyčinky a gely.

„Sportovní hledisko a fyzická připravenost nehrají roli. Pro vstup do naší skupiny je důležité mít paruku, v lepším případě volně rostlý mullet,“ doplňuje Hejda, který se pasoval do funkce vrchaře v mulletí partě.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme