V Praze je zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních, omezení i u porodu

Také další osoba u porodu bude mít jistá omezení
 

Od pátečních 18 hodin platí v Praze kvůli zhoršující se epidemické situaci zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních. Výjimku budou mít stejně jako na jaře návštěvy u nezletilých a umírajících. Nové nařízení zveřejnila na webu Hygienická stanice hlavního města Prahy. Většina pražských nemocnic návštěvy už zakázala nebo výrazně omezila dříve.

Přítomnost otců u porodu je dál povolená, znovu platí ale určitá omezení. U porodu může být pouze druhý rodič nebo osoba žijící s rodičkou ve společné domácnosti. Povinná bude rouška, tělesná teplota do 37 stupňů Celsia a nepřítomnost příznaků covidu-19.

Porod se musí vést v samostatném pokoji nebo porodním boxu a další osoba přítomná u porodu se nesmí potkat s jinými rodičkami. Právě kvůli nemožnosti zajistit samostatný pokoj či porodní box na jaře některé porodnice přítomnost otců u porodu odmítaly.

Další opatření

Úplný zákaz návštěv v nemocnicích, domovech pro seniory a dalších zařízeních sociálních služeb platil kvůli epidemii nového typu koronaviru už na jaře. Platil plošně do 25. května. Znovu byl zaváděn jen v regionech, kde se situace zhoršovala. Od 1. září byly návštěvy povoleny nejvýše po dvou na jednoho pacienta venku nebo ve vyčleněné místnosti. Platí povinnost nosit roušky.

Praha má být podle primátora Zdeňka Hřiba od víkendu na mapě rizika nákazy covidem-19 označená červeně. Od pondělí budou muset vysoké školy v hlavním městě učit jen na dálku a na venkovních akcích pro více než sto lidí budou nově povinné roušky.

KAM DÁL: Na testy na koronavirus se čeká dlouho. Před odběrovými místy se tvoří dlouhé fronty.