Země s jedním z nejvyšších zdanění aut přitvrdí, a to už teď stojí Octavie od 800 tisíc Kč

Další země má pocit, že svět spasí vyšším zdaněním konvenčních aut. A to i když se ukazuje, že jejich vliv na celkové emise CO2 i znečištění ovzduší je velmi omezený.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Představení

Země s jedním z nejvyšších zdanění aut přitvrdí, a to už teď stojí Octavie od 800 tisíc Kč

18.9.2020 | Petr Prokopec

Země s jedním z nejvyšších zdanění aut přitvrdí, a to už teď stojí Octavie od 800 tisíc Kč

/

Foto: Škoda Auto, koláž Autoforum.cz

Další země má pocit, že svět spasí vyšším zdaněním konvenčních aut. A to i když se ukazuje, že jejich vliv na celkové emise CO2 i znečištění ovzduší je velmi omezený.

Dánsko se po Norsku hodlá stát další skandinávskou zemí masivně podporující elektromobilitu. Tamní ministr pro daňové záležitosti Morten Bodskov oznámil, že majitel každého ryze elektrického vozu dostane každoročně 2 500 dánských korun (cca 9 tisíc Kč), a to až do roku 2030. To samozřejmě zatíží státní rozpočet, na rozdíl od jedné nejmenované české ministryně však Dánové nepovažují debatu na téma „kde na to vzít“ za plytkou. Právě naopak vědí naprosto přesně, jak zvýšení výdajů pokrýt příjmy.

Pokud vás napadá, že vše zadotují lidé, kteří jezdí benzinovými či dieselovými auty, je to skutečně tak. Dánové se rozhodli, že zvýší daně uvalené na automobily se spalovacím ústrojím, a to přesto, že jsou už teď jedny z nejvyšších na světě. Konečnou cenu nezvyšuje pouze DPH, ale zejména zvláštní registrační poplatek. Zjednodušeně řečeno zaplatíte za auto o více než 150 % české ceny. Pro ilustraci lze použít základní Škodu Octavia za 472 900 Kč, která v Dánsku s stojí nejméně 224 000 DKK, tedy asi 800 tisíc Kč.

K těmto počátečním investicím bude nově třeba připočítat tisíc dánských korun (3 600 Kč), jež budou majitelé benzinových a dieselových aut každoročně platit jako silniční daň. Navíc se každým rokem, a to až do roku 2030, bude navyšovat cena pohonných hmot o 1 DKK (3,60 Kč) za litr. Vlastnit vůz se spalovacím motorem tak bude stále dražší.

Ve výsledku tedy nebude překvapivý drastický pád registrací spalovacích vozů, koneckonců zmíněná Octavia v zemi vychází dráže než třeba nový Volkswagen ID.3 s 204 elektrickými koňmi pod kapotou. Dánsko přitom doufá, že tímto způsobem sníží svou emisní stopu do roku 2030 o 70 procent vůči roku 1990. Bodskov totiž ke zmiňovanému plánu dodal, že automobilová doprava se na celkových emisích podílí z 25 procent, a proto elektrifikace ponese kýžené ovoce.

V tomto směru se ale dánský ministr pro daňové záležitosti jen přidává k politikům, kteří si čísla upravují dle toho, jak se jim zrovna hodí. Globálně se veškerá lidská činnost podílí na celkových emisích CO2 pouze 3,5 procenty. A i kdybychom se zabývali jen tou, osobní auta na ní mají podíl 5,5 procenta. Jen takové elektrárny produkující životadárnou energii pro elektromobily jsou na tom ovšem více než dvojnásobně hůře.

Jinými slovy to znamená, že čím více bude podporována elektromobilita, tím více budu narůstat emise CO2. Tedy alespoň za situace, většina světa stále bude elektřinu vyrábět za pomocí spalování uhlí či spalování odpadu, což je v Dánsku obvyklé. Tamní politici tedy jen deformují trh a zbytečně zatěžují své voliče. Jak dokládá výzkum skotského Institutu pro sociální marketing a zdraví, během koronavirové uzavírky nedošlo ani k měřitelnému poklesu emisí, přestože doprava poklesla o 65 %.

Výzkumníci porovnali data z období od 24. března do 23. dubna 2020 s výsledky z let 2017, 2018 a 2019. Přitom zjistili, že během karantény byl průměr pevných částic PM 2.5 ze 70 stanic 6,6 mikrogramu na metr krychlový. V roce 2017 nicméně šlo o 6,7 mikrogramu a v roce 2018 o 7,4 mikrogramu. Rok 2019 pak sice byl spojen s 12,8 mikrogramy, ovšem jen kvůli prachu ze Sahary. Při jeho odečtu Skotsko počítalo se 7,8 mikrogramy.

Změna je tady opravdu zanedbatelná a Skotové dále dodávají, že rizik pro zdraví obyvatel jen narostlo, neboť se zvýšila produkce emisí v domácnostech, kde lidé více vařili a kouřili. V rámci celého světa přitom domácnosti mají na kontě též násobně více emisí než automobilový sektor.

Názorů může být spousta, fakta jsou ale jen jedna a jakkoli dramatické podpoře elektrických aut jednoduše nenahrávají. Politici a aktivisté však bohužel nejsou přístupni žádným rozumným argumentům, což od příštího roku Dánové pocítí více než většina ostatních motoristů na celém světě.


Země s jedním z nejvyšších zdanění aut přitvrdí, a to už teď stojí Octavie od 800 tisíc Kč - 1 - Skoda Octavia IV 2020 nova combi liftback prvni 09Země s jedním z nejvyšších zdanění aut přitvrdí, a to už teď stojí Octavie od 800 tisíc Kč - 2 - Skoda Octavia IV 2020 nova combi liftback prvni 11Země s jedním z nejvyšších zdanění aut přitvrdí, a to už teď stojí Octavie od 800 tisíc Kč - 3 - Skoda Octavia IV 2020 nova combi liftback prvni 14
Dánové budou více dotovat elektromobily, což dopadne na majitele benzinových a dieselových aut. Základní Octavie IV přitom už teď stojí v Dánsku 800 tisíc a nově bude její koupě zatížena dalšími poplatky. Foto: Škoda Auto

Zdroj: The Local, Auto Express

Petr Prokopec

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.