Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Ne viry, ale dopravní zácpa. Takhle si umělec z minulého století představoval rok 2022

Vize kreslíře Waltera Molina. foto: REPRO LN

PRAHA - Takhle si představoval dopravu roce 2022 italský ilustrátor a autor komiksů Walter Molino. Svou vizi nakreslil do nedělní ilustrované přílohy deníku Corriere della Sera v roce 1962.
  17:00

Jeho futurologická vize se ovšem týkala dopravního řešení, a nikoliv prognózy celosvětové epidemie. Vymyslel jednostopé vozítko, něco mezi segwayem a elektrickou koloběžkou, na němž lidé budou jezdit uzavřeni ve skleněné kopuli. 

Ta je měla chránit před počasím, nikoliv před viry. Šlo především o řešení stále se zhoršujícího dopravního provozu ve městech a nedělní příloha se právě tomuto tématu věnovala, obrázek je tedy vytržený z kontextu.

 Molino nepředpověděl žádnou pandemii ani nutnost dodržování sociální distance. Ovšem dnes stačí málo a na sociálních sítích je z něj věštec. Narodil se v Reggio Emilia v roce 1915 a svou kariéru zahájil ve velmi mladém věku, brzy se stal populárním kreslením satirických karikatur, komiksů i sci-fi.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...