Zavírám střední školy, vlastně ne. Hřib by měl příště jednat uvážlivěji a nezmatkovat, říká pro EZ ředitel Zajíček

Neskrývá své rozhořčení. Ředitele Masarykovy střední školy chemické v pražské Křemencově ulici Jiřího Zajíčka rozlítilo počínání primátora Zdeňka Hřiba, který původně po dohodě s hygieniky oznámil, že kvůli koronavirové pandemii kromě vysokých škol zavře i střední školy, aby o půl hodiny bylo vše jinak, neboť zdravotníci se s komunálním politikem neshodli. „Pan primátor by měl být příště uvážlivější a nevypouštět tak závažnou informaci, pokud nemá dojednaná pravidla,“ říká pro EuroZprávy.cz Jiří Zajíček, předseda Národní rady Unie školských asociaci ČR – CZESHA.

Už měl v hlavě e-mail, který napíše svým podřízeným v souvislosti s pokyny pro distanční výuku. Ředitel Masarykovy střední školy chemické v pražské Křemencově ulici Jiří Zajíček se chystal pomalu usednout za počítač. Metropole totiž v pátek třicet minut žila v přesvědčení, že se od středy uzavřou střední školy, jak původně oznámil primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib. Záhy však bylo vše jinak.

„Jednání pana primátora mně přijde nešťastné, ničemu nepomůže. Pouze vytváří zmatky a zvyšuje pocit nejistoty,“ volí šéf Asociace středních průmyslových škol ČR ostrou rétoriku, která pro něj není vůbec typická.

Podle Zajíčka se řada ředitelů středních škol začala připravovat na distanční výuku, která by při uzavření ústavů logicky následovala. „Vedení škol začalo řešit pokyny, aby se do půl hodiny vše dementovalo. Přece nejde napsat tak závažnou zprávu na sociální sítě, když nemám se zdravotníky dojednaná jasná pravidla,“ zlobí se ředitel. Zmatek naštěstí nedosáhl vrcholu, protože řada kolegů kvůli výuce nemohla být na sociálních sítí a zprávu tak nezaregistrovala. „A když se o ní kantoři dozvěděli, už neplatila, vlastně se zrušila sama,“ tvrdí kantor pro EuroZprávy.cz

Pedagog se ale v jednom s Hřibem shodne, a to, že nakonec k uzavření středních škol přece jen dojde, když jen za čtvrtek přibylo 3130 nemocných covidem-19. „Obávám se, že k zavření středních škol nakonec dojde, je to jen otázka času. Dotaz tedy nezní, jestli k tomu dojde, ale kdy se tak stane. Na jaře jsme si však ověřili, že distanční výuku jsme schopni zvládnout,“ nepropadá panice ředitel Jiří Zajíček.

Související

Testování ve školách, ilustrační foto.

Zástupci škol souhlasí s plošným testováním, nevadilo by i pravidelné

Zástupci škol souhlasí s dnešním rozhodnutím vlády o plošném testování neočkovaných žáků na covid-19. Může podle nich pomoct odhalit nakažené a poslat je do karantény dříve, než se infekce rozšíří a zasáhne výrazněji do fungování škol. ČTK to dnes řekli předsedkyně Asociace ředitelů základních škol Renata Schejbalová a šéf Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček.
Ilustrační fotografie.

Zástupci škol vidí v programu vznikající vlády návaznost na současnou politiku

Zástupci školských asociací vidí v koaličním programu nově vznikající vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN návaznost na práci současného vedení ministerstva školství. Podle nich je to dobrá zpráva, protože časté změny politiky ve vztahu ke školám nebyly v minulosti prospěšné. ČTK to dnes řekli předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová a šéf Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček.

Více souvisejících

Jiří Zajíček Zdeněk Hřib Roušky a respirátory Praha studenti Školství

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Princezna Kate naslouchá, řekl Brit. Mluvil s ní, když sám bojoval s rakovinou

Princezna Kate podstupuje chemoterapie, protože jí byla diagnostikována rakovina. S touto nemocí bojuje mnoho lidí po celém světě, výjimkou nejsou ani obyčejní Britové. Jeden z nich nyní promluvil o tom, jak ho princezna podpořila, když sám s nemocí zápasil. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy