Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kragh Andersen znovu všechny zaskočil a slaví druhý etapový triumf. Roglič stále žlutý

Z vítězství v devatenácté etapě Tour de France se radoval Soren Kragh Andersen. foto: Reuters

Aktualizováno
Lyon - Alpám odzvonilo, v pátek měla na Tour přijít opět řada na sprintery. Měla. Jenže triumf v etapě jim sebral Soren Kragh Andersen. Už ve čtrnácté etapě všechny zaskočil, když tři kilometry před cílem zaútočil a v Lyonu si dojel pro první triumf na Tour v kariéře. V 19. etapě přidal po útoku 15 kilometrů před cílem další. Primož Roglič dál drží žlutý dres.
  17:29

Etapa pro sprintery.

Aspoň to většinu lidí napadalo při letmém pohledu na 19. dějství této Tour. Včetně organizátorů, kteří 166 kilometrů z Bourg en Bresse do Champagnole dali přízvisko: rovinatá.

Ano, na trase stálo pouze jedno kategorizované stoupání nejnižší čtvrté kategorie, ale absolutní rovina to také nebyla. Zvlášť ve druhé polovině stálo několik menších brdků a bylo otázkou, jestli toho bude chtít německá Bora využít.

Letošní ročník Tour de France se pomalu chýlí ke konci.
Momentka z devatenácté etapy Tour de France.

„Bude to poslední šance pro Petera Sagana otočit soutěž o zelený trikot,“ shodovali se experti před startem. A Sagan to opravdu zkoušel.

Jeho Bora jela celý den vysoké tempo v pelotonu, čímž naháněli vepředu jedoucího Cavagnu. V závěru pak přišla série útoků – především skvělých klasikářů, kteří ale ne a ne pelotonu poodjet.

To je pro tebe, Niko. Jak Kwiatkowski poslal dárek do cyklistického nebe

Až 30 kilometrů před cílem se to dvanáctce cyklistů povedlo. Ultrasilné dvanáctce. Šlapali v ní třeba Peter Sagan, Sam Bennett, Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet, Matteo Trentin, Luka Mezgec nebo Soren Kragh Andersen. 

Rychle si vytvořili tříminutový náskok, peloton stíhání vzdal. Šestnáct kilometrů před cílem zkusil v menším kopci nastoupit Matteo Trentin. Pokrýval ho Sagan s Bennettem… Nejlepší sprinteři Tour se snažili urvat ještě před cílem.

Jenže ani jeden z nich se neradoval. Krátce po útoku Trentina totiž nastoupil Soren Kragh Andersen. Už ve čtrnácté etapě kraloval díky útoky tři kilometry před cílem. Tentokrát všechny zaskočil už 15 kilometrů před cílem.

Poodjel z vedoucí skupiny a když se za ním chvíli nikdo nevydával, jel sám. Rychle měl půlminuty k dobru, pak už celou minutu. Bylo jasné, že si jede pro druhý triumf na této Tour.

Na druhém místě s 53 vteřinami ztráty dospurtoval Luka Mezgec před Jasperem Stuyvenem. Osmý dojel Sam Bennett před Peterem Saganem a pojistil si tak zelený dres.