Turci prvně ukázali v akci své létající auto, stojí za ním příbuzný prezidenta Erdogana

Už tento fakt naznačuje cosi o tom, jak moc vážně lze celý projekt brát. A nebo je touha Turků po autě domácí výroby tak velká, že tímto slovem označují i něco, co auto nepřipomíná ani při velké obrazotvornosti.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Představení

Turci prvně ukázali v akci své létající auto, stojí za ním příbuzný prezidenta Erdogana

18.9.2020 | Petr Prokopec

Turci prvně ukázali v akci své létající auto, stojí za ním příbuzný prezidenta Erdogana

/

Foto: Baykar

Už tento fakt naznačuje cosi o tom, jak moc vážně lze celý projekt brát. A nebo je touha Turků po autě domácí výroby tak velká, že tímto slovem označují i něco, co auto nepřipomíná ani při velké obrazotvornosti.

V Turecku má své továrny řada výrobců aut, nicméně samotnou zemi dosud žádná značka nereprezentuje. V 60. letech minulého století sice měl vše změnit projekt Devrim, ovšem ten nakonec zamířil k ledu. Jak se tedy zdá, první národní vůz bude skutečně spojen až se značkou TOGG, která má velkou podporu tamního prezidenta Recepa Tayipa Erdogana. Ten se ale evidentně rozhodl, že nic neponechá náhodě a Turecko skutečně na automobilovou mapu zanese stůj co stůj. I kdyby u toho měl chybět volant a kola.

Země tak aktuálně oslavuje první úspěšný test modelu Cezeri, za kterým stojí společnost Bayker. Ta svou novinku označuje za létající auto a dodává, že během deseti- až patnáctiletého horizontu půjde o v Turecku o běžný dopravní prostředek. V nejbližších třech či čtyřech letech však má být Cezeri spíše rekreační záležitostí. To je možné, ovšem o termínu „létající auto“ lze pochybovat.

Při pohledu na novinku totiž každému velmi rychle dojde, že zde máme spíše jen hrátky se slovíčky než cokoliv jiného. Cezeri není ničím jiným než kvadrokoptérou, která se navíc nechlubí až tak dechberoucími parametry. Vybavena sice je osmicí elektrických motorů, ovšem odvézt dokáže pouze jediného člověka, s nímž může vystoupat do výšky maximálně dvou tisíc metrů. Cestovní rychlost pak činí 100 km/h a dolet zhruba 80 kilometrů.

Při pohledu na tato data si lze jen stěží představit, že na konci dekády půjde o novou dopravní normu. Už jen proto, že cena bude stoprocentně vyšší než u běžného automobilu. A jakkoliv se Cezeri pyšní relativně kompaktními rozměry (délka 4 070 mm, šířka 3 730 mm, výška 1 870 mm), stále to znamená, že zabere prostor normálního vozu, ovšem při výrazně nižší praktičnosti. Nejde přitom jen o jednočlennou posádku, ale i nosnost zavazadelníku dosahující 100 kg.

Proč se tedy novinka těší takové pozornosti a zejména vládní podpoře? Důvodem je technický ředitel společnosti Baykar, Selcuk Bayraktar je totiž zetěm prezidenta Erdogana. Není tak vlastně překvapivé, že již dodává drony a řadu dalších technologických hraček turecké armádě. Zda jsou přitom rovněž označovány neodpovídajícími popisky, nevíme. Můžeme však dodat, že Cezeri je pojmenované dle známého muslimského vynálezce Ismaila al-Jazariho, který žil ve 12. století.


Turci prvně ukázali v akci své létající auto, stojí za ním příbuzný prezidenta Erdogana - 1 - Baykar Cezeri 2020 prvni dalsi 01Turci prvně ukázali v akci své létající auto, stojí za ním příbuzný prezidenta Erdogana - 2 - Baykar Cezeri 2020 prvni foto 01Turci prvně ukázali v akci své létající auto, stojí za ním příbuzný prezidenta Erdogana - 3 - Baykar Cezeri 2020 prvni foto 02Turci prvně ukázali v akci své létající auto, stojí za ním příbuzný prezidenta Erdogana - 4 - Baykar Cezeri 2020 prvni dalsi 02Turci prvně ukázali v akci své létající auto, stojí za ním příbuzný prezidenta Erdogana - 5 - Baykar Cezeri 2020 prvni dalsi 03Turci prvně ukázali v akci své létající auto, stojí za ním příbuzný prezidenta Erdogana - 6 - Baykar Cezeri 2020 prvni dalsi 04Turci prvně ukázali v akci své létající auto, stojí za ním příbuzný prezidenta Erdogana - 7 - Baykar Cezeri 2020 prvni dalsi 05Turci prvně ukázali v akci své létající auto, stojí za ním příbuzný prezidenta Erdogana - 8 - Baykar Cezeri 2020 prvni dalsi 06Turci prvně ukázali v akci své létající auto, stojí za ním příbuzný prezidenta Erdogana - 9 - Baykar Cezeri 2020 prvni dalsi 07Turci prvně ukázali v akci své létající auto, stojí za ním příbuzný prezidenta Erdogana - 10 - Baykar Cezeri 2020 prvni dalsi 08Turci prvně ukázali v akci své létající auto, stojí za ním příbuzný prezidenta Erdogana - 11 - Baykar Cezeri 2020 prvni dalsi 09
Létající auto Cezeri ve skutečnosti autem příliš není, technicky jde o kvadrokoptéru, která se navíc nechlubí dechberoucími parametry. Foto: Baykar

Zdroj: Baykar

Petr Prokopec

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.