Trump zakázal Američanům stahovat TikTok. Jeho šéfka volá o pomoc i konkurenční Facebook

Jiří SvobodaJiří Svoboda

tiktok-trump-boxed

Foto: Gage Skidmore/CzechCrunch

TikTok se stává předmětem zájmu i pro amerického prezidenta Donalda Trumpa

0Zobrazit komentáře

Donald Trump více než měsíc vyhrožoval čínské sociální síti TikTok, že ji na americkém území zakáže kvůli obávám z narušování národní bezpečnosti. A první zásadní krok v těchto snahách přichází dnes. Jak informuje agentura Reuters, tamní ministerstvo obchodu vydalo dokument, který od této neděle de facto zakáže Američanům stahovat TikTok i chatovací platformu WeChat z obchodů s aplikacemi.

Právě dnes se totiž naplnil termín, jenž prezident Spojených států avizoval před 45 dny ve výkonném nařízení. To nakazovalo čínskému vlastníkovi TikToku, koncernu ByteDance, prodat své americké operace americké firmě, nebo riskovat zákaz na jeho největším trhu.

Nutno ovšem podotknout, že současný zákaz je pouze na stahování, tudíž všichni, kdo mají TikTok již ve svých telefonech, ho s největší pravděpodobností budou moci používat i nadále. ByteDance však svou sociální síť nebude moci aktualizovat.

iphone-tiktok

Foto: Solen Feyissa/Unsplash

Aplikace sociální sítě TikTok

Nařízení ovšem pro TikTok stanovuje i druhý termín. Pokud se mu do 12. listopadu podaří zfinalizovat obchod a svou americkou část skutečně v USA prodat, zákaz bude zrušen. Právě kolem obchodu jako takového se v posledních dnes nejvíce spekulovalo.

To stejné ale patrně neplatí pro komunikační platformu WeChat, která je v Číně velmi populární. Ta podle všeho nejedná o podobném prodeji svých amerických operací, což znamená, že patrně už od neděle nebude na území USA fungovat vůbec.

Oracle a další zájemci získávají čas

Jak to nakonec dopadne s WeChatem, je poměrně velká neznámá. V případě TikToku se ale po měsíci a půl spekulací o jeho kupci celá kauza dostává do klidnější fáze. Jisté už je, že TikTok odmítl nabídku na odkoupení Microsoftem, jediný známý zájemce je tak stále softwarový gigant Oracle. Mezi možnými kupci se dříve objevily třeba Walmart nebo Netflix.

Kauza je v USA ostře sledovaná, což vedlo k celé paletě neoficiálních verzí toho, jak se nakonec obchod mezi Oraclem a ByteDance bude odvíjet. Jedna z posledních verzích hovořila o tom, že Oracle získá v TikToku 20% podíl. Nicméně jak už ve středu reportoval Bloomberg, dosavadní snahy nestačily na to, aby uspokojily Donalda Trumpa, který by musel prodej odsouhlasit.

Podle serveru The Information je aktuálně ve hře i varianta, že TikTok vstoupí na burzu v USA pod novou entitou zvanou TikTok Global a američtí vlastníci by v něm měli většinu. Oracle by v takovém případě měl méně než 20 %, firma ovšem už několik dní odmítá komentovat jakkoliv vývoj situace. Zda by Trump byl spokojený s takovou variantou, zatím není jasné.

TikTok již nyní má ve Spojených státech obchodní entitu a ještě do nedávna ho vedl americký šéf, bývalý šéf Disney Kevin Mayer. Ten ovšem svou pozici po pouhých pěti měsících opustil, právě v důsledku politických tlaků. Deník The New York Times včera uvedl, že ve hře byla i varianta, kdy by na jeho místo nastoupil zakladatel Instagramu Kevin Systrom.

instagram-reels-tiktok

Foto: CzechCrunch

Facebook chce svou funkcí Reels (vpravo) konkurovat TikToku (vlevo)

Trump už dříve vyjádřil své preference pro Oracle, ostatně firma má na administrativu velmi silné konexe. Jak upozorňuje magazín Axios, spoluzakladatel Oraclu Larry Ellison letos pořádal pro Trumpa sbírku, šéfka firmy Safra Catzová zase byla v roce 2016 přímou součástí Trumpova týmu.

Čínský gigant volá o pomoc americké kolegy

TikTok se sice v posledních měsících stal jedním z mnoha instrumentů čínsko-americké obchodní války, to ovšem nezabraňuje Vanesse Pappasové, která odcházejícího Kevina Mayera dočasně zastupuje, volat o pomoc na opačnou stranu barikády.

Veřejně požádala svou americkou konkurenci, jmenovitě Facebook i Instagram, o pomoc v jejich boji proti – dle mínění TikToku – nezákonnému exekutivnímu příkazu.

„Toto je moment, kdy bychom měli dát stranou vzájemnou konkurenci a soustředit se na principy, jako jsou svoboda projevu a litera zákona,“ napsala Pappasová v odpovědi na tweet Adama Mosseriho, šéfa Instagramu.

Dodala, že TikTok bude nadále bojovat. Firma už podala na Trumpovu administrativu žalobu a argumentuje, že exekutivní nařízení je protiústavní. Na svou obranu tehdy prohlásila, že „nemá jinou možnost“.

Podobný osud jako v USA už TikTok potkal v Indii, která zakázala v důsledku pohraničních sporů několik desítek čínských aplikací. Právě na základě tohoto zákazu začal sankce zvažovat i americký prezident.

pichai-gtax

Přečtěte si takéGoogle ani Apple nechtějí platit digitální daň. Břemeno tak přenáší na inzerenty a vývojáře, možná zdraží i v ČeskuGoogle ani Apple nechtějí platit digitální daň. Břemeno tak přenáší na inzerenty a vývojáře, možná zdraží i v Česku

Stejně, jako byl indický trh, je i ten americký pro TikTok velmi důležitý a čítá nejméně několik desítek milionů uživatelů. V Evropě má TikTok již přes 100 milionů uživatelů, V Česku mají největší hvězdy této sociální sítě více než 600 tisíc sledujících.

Situace mezitím využil jak Instagram, který globálně vypustil klon čínské sociální sítě nazvaný Reels, nebo i YouTube a různé další menší sociální sítě. Konkurenci ale čelí nejen ve světě, ale i v domovské Čině.

Jak píše server The Information, tam se jeho rival nazvaný Kuaishou chystá na obří vstup na burzu a míří na valuaci 50 miliard dolarů. Tato nová vycházející hvězda sociálních sítí se v Číně může pochlubit uživatelskou základnou o počtu 300 milionů, zatímco čínská verze TikToku má 600 milionů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym