Jedna z největších nemocnic v zemi hlásí problém. Vážný

19.09.2020 5:00

Fakultní nemocnice Brno patří mezi největší a současně i nejprestižnější pracoviště této republiky. Když si ale na začátku září několik desítek těch nejpovolanějších lékařů a odborníků jejího vedení otevřelo své e-mailové schránky, zřejmě i jim došlo, co se stalo. Ve své poště totiž nalezli „procesně-personální audit ne-medicínských oborů FN Brno“ s podpisem interní auditorky Pavly Seilerové. Naší redakci se tento exkluzivní materiál podařilo získat.

Jedna z největších nemocnic v zemi hlásí problém. Vážný
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Práce na kardiologické klinice, ilustrační foto

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí
Současným ředitelem Fakultní nemocnice Brno je renomovaný profesor Jaroslav Štěrba. Někdejší přednosta onkologické kliniky od 1. ledna 2020 nahradil Romana Krause. Ten skončil kvůli kandidatuře do Senátu za ODS. O jeho roli v celém strastiplném příběhu vypovíme za několik okamžiků. Nyní k auditu.

Jak jsme řekli, jeho znění obdrželo několik desítek odborníků. Jak generální ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba, tak zástupce interní kardiologické kliniky FN Brno Ondřej Ludka, dále vedoucí nemocniční lékárny Šárka Kozáková, za oddělení krizové připravenosti Antonín Koukal nebo náměstek pro strategii a laboratorní medicínu Dalibor Valík. O autenticitě níže citovaných poznatků tak netřeba pochybovat.

Smyslem auditu, jak se nám podařilo vypátrat, bylo celkem prosté zadání: zjistit, jak na tom gigant zaměstnávající tisíce lidí vlastně je. Alespoň tak by mohla znít definice velmi korektním způsobem vyjadřování. A skutečnost? Dva z našich zdrojů přiznaly, že audit byl učiněn zejména proto, do jaké situace se nemocnice dostala během vedení shora uvedeného kandidáta ODS a TOP 09 do Senátu Romana Krause.

Faktické požadavky na audit se týkaly organizačního a provozního řádu odborů, útvarů a oddělení, detailního popisu činnosti vedoucích pracovníků a stranou nezůstala ani klíčová hodnocení těchto řídících manažerů nebo ekonomická či rozpočtová stránka věci; investice, nákupy, opravy. Abychom byli zcela přesní, jednalo se o audit sedmi odborů, padesátky oddělení, šestapadesáti úseků, na nichž bylo necelých sto vedoucích pracovníků. Už z popisu jasně vyplývá, že FN Brno je skutečně velkým pracovištěm i zaměstnavatelem na republikové úrovni.

Výstupy auditu, z něhož nebudeme uveřejňovat jakékoli citlivé informace, jsou popsány na téměř 90 stranách. Jedním z doporučení například je, že konkrétním oddělení by mělo být zařazeno pod Obchodní odbor (v současnosti Investiční odbor), neboť úzce souvisí s prací Investičního oddělení. Jinde čteme, že auditor navrhuje zrušení Odboru organizačních, právní věcí a personalistiky případně že v Oddělení zdravotních pojišťoven je velmi dobrý kolektiv, minimální fluktuace a komunikativní zaměstnanci. Na straně druhé je zde nevýhodou (negativem) zvyšující se administrativa či zastaralá výpočetní technika spolu s tiskárnami.

Jak vidno, audit šel skutečně do hloubky a z některých jeho závěrů vyplývá, že stav ne-medicínských oborů není dokonalý.

Nyní se vraťme na začátek k postavě kandidáta do Senátu v podobě exředitele FN Brno Romana Krause. O něm jsme psali už v květnu letošního roku, kdy se nám podařilo mluvit s několika tamními lékaři. Ti Romana Krause znají dlouho. Připomeňme jejich slova.

Otevření rekonstruovaných operačních sálů Chirurgické kliniky FN Brno, 16. 2. 2017. Tehdejší ředitel Kraus v hlavní roli

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí
„Tak například pan Kraus působil u Svaté Anny a také ve VF Brno. Stav, v němž se nemocnice ocitly, byl až děsivý. A to po všech stránkách. Pan Kraus pravidelně v pátek chtěl být na golfu, takže měl čas se věnovat agendě několika tisíc zaměstnanců pouze řídce. Zajímaly ho zejména vybrané kliniky, vybrané IT zakázky, opravy budov a podobně. Tento muž chce reprezentovat koho? Skupiny, které mu pomáhaly? To snad ne,“ diví se jeden z mužů, s nimiž jsme měli možnost hovořit.

„Zažil jsem chování pana Krause mnohokrát, při mnoha příležitostech, naprosto nerozumím, jak si ODS mohla tohoto člověka napsat na kandidátku do Senátu,“ řekl redakci jeden z našich zdrojů. Ostrý tón ovšem použil nejen on. „Pan Kraus jako ředitel pravidelně jednal v nemocnici ve velmi divných prostorách, kam bral hosty, aby se řešily všemožné věci, byl jsem u toho, takže vím, že to je pravda,“ sdělil další náš brněnský zdroj. Ačkoli známe konkrétní situace, během nichž exředitel Kraus použil velmi nevybíravý tón při tlaku na externí firmy, rozhodli jsme se je pro tuto chvíli nezveřejňovat.

Doplňme, že Roman Kraus byl v letech 2006 až 2007 ředitelem Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, následně v období od roku 2007 do roku 2019 ředitelem Fakultní nemocnice Brno. Nyní by rád do horní komory Parlamentu.

A právě to je další z věcí, jež leží na srdci našemu současnému zdroji z FN Brno.

„Tady se dělá všechno pro to, a dělá to kompletní vedení, aby se nemocnice dostala do stavu před působením pana Krause. Budu explicitní: tento muž řídil nemocnici tak, že ji prakticky neřídil. Zanechal za sebou dluhy, že bych se styděl se podívat do zrcadla, zanechal tu doslova bordel nad bordel, nepořádek, liknavost, zcela neadekvátně členěné finanční odměny svým blízkým a až zostuzující platy těm, kteří mu byli jedno. Pakliže muž, který současnou nemocnici přivedl do takovéhle ekonomické situace, v jaké je nyní, kandiduje v Brně do Senátu, chce se mi brečet!“ uzavřel náš zdroj.

Ano, Roman Kraus do Senátu opravdu chce. Jak sám říká, tak hlavně proto, aby chránil demokracii a pečoval o projekty podporující důstojný život seniorů.

A právě této větě z oficiálních webovek Romana Krause se náš další zdroj zhluboka, ač trpce zasmál. „Víte, kde byly nejvyšší odměny během jeho působení, a kde naopak ty vůbec nejžalostnější? Tak asi nemusím říkat, že geriatrie (součást gerontologie zabývající se chorobami ve stáří, pozn. red.) jistojistě nevítězila…“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …