Hlavní obsah

Pneumatiky jsou podstatným producentem pevných částic, britští studenti mají řešení

Novinky, Milan Lažanský

Studentský vynález, který zachycuje škodlivý prach z pneumatik, získal letošní cenu Jamese Dysona ve Velké Británii. Má významně přispívat ke snížení znečištění ovzduší a vody při jízdě automobilem

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Studentský vynález zachycuje prachové částice z pneumatikVideo: THE TYRE COLLECTIVE, Reuters

 
Článek

Pokaždé, když vozidlo zabrzdí, zrychlí nebo zatočí v zatáčce, pneumatiky se opotřebovávají a drobné částice se dostávají do vzduchu, což podle mezinárodního výzkumu o životním prostředí ročně vyprodukuje půl milionu tun částic z pneumatik.

Oceněným řešením je zachytit částice pneumatiky u zdroje namontováním zařízení na kolo a pomocí elektrostatiky a aerodynamiky rotujícího kola sbírat částice. Studenti tvrdí, že jejich prototyp může sbírat 60 procent všech vzdušných částic z pneumatik, alespoň podle testů na svém zkušebním zařízení.

Proč jsou pneumatiky černé? Může za to jedna součást směsi

AutoMoto

„Každý se zaměřuje na to, že znečištění ovzduší vychází z výfukového potrubí, ale to, co lidé nutně neuznávají, je, že k tomu významně přispívá opotřebení pneumatik, a to částečně díky jeho mikroskopické velikosti a skutečnosti, že to není vidět,“ řekl agentuře Reuters Hugo Richardson, jeden ze čtyř členů vývojářské skupiny Tire Collective.

Drobné částice gumy z pneumatik jsou podle vlády Spojeného království odpovědné za téměř polovinu emisí částic v silniční dopravě a po plastu na jedno použití jsou také druhým největším zdrojem mikroplastové znečišťující látky v oceánech.

„Povědomí o znečištění pneumatik právě teď opravdu roste. Ve skutečnosti vyšlo mnoho studií, které jej v současnosti nacházejí v naší vodě a vzduchu a důvodem, proč je tak důležité, je, aby tyto částice byly skutečně dost malé na to, aby mohly být vdechovány. Mohou tedy způsobit různá plicní onemocnění a vývojové problémy a vstupují také do naší vody a nakonec se dostanou skrz náš potravinový řetězec a vrátí se k nám,“ říká Siobhan Anderson, další člen týmu z programu Innovation Design Engineering.

Američan natočil, jak to vypadá uvnitř pneumatiky za jízdy

AutoMoto

Tvůrci zdůrazňují, že svou důležitost mají pneumatikové emise i s vývojem elektromobilů. S nimi se alespoň lokální emise výfukových plynů sníží, ale emise z pneumatik se mohou dokonce zvýšit, protože elektrická vozidla jsou kvůli přidané hmotnosti baterie těžší.

Tire Collective zvítězil v britském národním kole Ceny Jamese Dysona, mezinárodní kolo bude vyhlášeno 19. listopadu. Mezitím tým pracuje na zajištění patentu a pokračuje v projektu jako start-up.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám