Až se ochladí, chce Hamáček nošení roušek i venku

OMEZENÍ RESTAURACÍ

Až se ochladí, chce Hamáček nošení roušek i venku
Ilustrační snímek Foto: Shutterstock
1
Domov
Echo24
Sdílet:

Ministr vnitra Jan Hamáček míní, že vývoj epidemie koronaviru je tak vážný, že nastal čas maximálně omezit sociální kontakty, což znamená zrušit hromadné akce. Podle něj by bylo správné zavřít všechna restaurační zařízení a bary už v deset večer. Nevylučuje také, že se s chladnějším počasí vrátí i plošné nošení oušek venku. Řekl to Právu.

Hamáček za fatální chybu považuje, že se odkládalo znovuzavedení roušek. Podle něj je nutné se „za každou cenu“ udržet pod 120.000 nakaženými, aby systém nekolaboval. Aktuálně je nakažených 21.909 lidí.

Podle Jana Hamáčka je situace alarmující a již koncem července vyzýval, aby lidé nečekali na nějaká nařízení a v uzavřených prostorách nosili dobrovolně roušky. Tehdy se však prý dozvěděl, že straší lidi. Nyní ale mluví o tom, že je potřeba udělat co nejrazantnější opatření, která zamezí šíření viru, ale nezhroutí ekonomiku. V tomto směru proto nevylučuje ani plošné nošení roušek i venku. "Asi v této fázi a v tomto počasí nemá cenu zavádět roušky plošně venku, to by přišlo, kdyby se trošku ochladilo,” řekl ministr.

Hamáček soudí, že by kvůli covidu bylo dobré omezit provoz míst, kde se stýkají lidé, tedy například restauračních zařízení. “Když se podíváte třeba do USA, tak ze zákona může město nebo příslušný úřad stanovit, kolik je povolená kapacita daného podniku. To u nás není, proto to ministerstvo dělá přes židle,” řekl Hamáček Právu s tím, že nejde o ideální stav, ale něco se udělat musí.

“Pokud by bylo na mně, tak já bych takové podniky v deset večer zavřel, bez ohledu, zda v nich lidé sedí nebo stojí. Ale chápu, že je tady nějaká snaha udržet zčásti tyto podniky v chodu a nezničit firmám úplně jejich existenci. Ovšem ta čísla jsou tak strašlivá, že podle mého nastal čas na rázná opatření bez toho, abychom vypínali ekonomiku, řekl místopředseda vlády.

 

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články