Chráněný účet by měl pomoci dlužníkům a ulevit zaměstnavatelům, říká jeho navrhovatel Feranec

Češi v právu

Budou mít dlužníci v exekuci nezabavitelné peníze na speciálním bankovním účtu? Počítají s tím hned dva poslanecké návrhy. Takzvaný chráněný účet by musela banka založit na žádost dlužníka a shromažďovaly by se na něm peníze, které nepodléhají exekuci a jsou určeny pro životní potřeby. „Dnes se stává, že zaměstnavatel provede srážku ze mzdy, pošle peníze na bankovní účet dlužníka, ale může přijít další exekuce, a než dlužník zajistí odblokování, tak je dva tři týdny bez prostředků,“ říká poslanec Milan Feranec (ANO). Právě on je autorem jednoho z návrhů na zavedení takzvaného chráněného účtu.

Poslanecká sněmovna v současné době projednává hned několik změn, které si kladou za cíl přispět k vyřešení problému marných a vícečetných exekucí. Které z nich považujete za klíčové?

Exekuce jsou celospolečenský problém. V Česku je 4,5 milionu exekucí, 700 až 800 tisíc dlužníků. Důležité je skutečně omezit exekuce, které jsou neúčinné. To znamená exekuce, které trvají několik let, nic se nevymohlo a nějakým způsobem brání návratu dlužníka do normálního života.

Ministerstvo spravedlnosti navrhuje zastavování marných exekucí po třech letech. Co o tomto návrhu soudíte?

Myšlenka je to určitě správná, ale nevím, jestli to máme posuzovat jenom podle doby. To by totiž mohlo znamenat, že pokud budu jako dlužník po tři roky ukrývat svůj majetek, což se určitě občas děje, po třech letech vlastně už nemusím splácet dluhy. Takže je potřeba to řešit, ale nejenom podle délky exekuce, ale jestli byly využity všechny možnosti, které právní řád umožňuje.

sinfin.digital