Látky, které vás určitě dostanou do hrobu. Koronavirus opravdu není největší strašák

Alkohol je jedním z největších zabijáků
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pandemie nového typu koronaviru na mnoha místech planety doslova zastavila život. Ovšem neměli bychom zapomínat na běžné trable, které tu s námi budou i v době, až se na COVID-19 najde lék. Závislost se dá podle vědců vytvořit úplně na všem. Existují ale závislosti, které lidstvu přinášejí smrtelné nebezpečí a bohužel i smrt. Které látky jsou nejvíce návykové a co s naším tělem vlastně dělají?

Prakticky každý je na něčem závislý. Někdo na cigaretách, další na sladkostech, dokonce se najdou i tací, kteří mají problémy se závislostí na pornografii. Některé látky jsou ale pro lidstvo více lákavé, a proto si na ně vytvoří závislost snadněji. Vědci sestavili žebříček a nejvíce se mluvilo o těchto "skrytých zabijácích":

Heroin

Ten považujeme obecně za velmi nebezpečnou látku, která způsobuje největší závislost, v seznamu dokonce obsadil pomyslnou první příčku. Heroin je silnější varianta morfinu. U obou drog se jedná o látky připravované z opia. Ty následně váže molekuly na buňky, které ovlivňují, jak vnímáme bolest či odměnu.

Negativní pocity (strach, úzkost, starosti) pod jeho vlivem ustupují a díky tomu se v těle vyvolává obrovský pocit euforie. Předávkování touto látkou má ovšem smrtelné účinky. Už jen velká dávka herionu způsobí zpomalení či úplné zastavení dýchání.

Kokain

Pouze pár sekund po užití se mozek doslova zaplaví látkou, která se nazývá dopamin. To, že je tento pocit hluboké spokojenosti tak silný, dokázaly i laboratorní myši. Kokainu totiž dávaly přednost před svým vlastním jídlem až do té doby, dokud neumřely hlady.

Nebezpečná droga účinkuje přímo v paměťovém centru našeho mozku, což je vlastně pomyslným vysvětlením, proč je tak silně návyková. Téměř 21 % lidí, kteří tuto drogu vyzkoušeli, se na ní stali závislí. Dlouhodobá konzumace navíc může vést ke ztrátě čichu, paranoie, náhlému krvácení nebo také k problémům s polykáním.

Nikotin

Je hlavní složkou tabáku, působí na takzvané nikotinové receptory v mozku. Po užití se přepravuje přes plíce přímo do mozku, kde v průběhu deseti sekund dokáže vyvolat pocity klidu a také spokojenosti.

Obecně způsobuje různé fyziologické procesy, přičemž hlavní účinek je pravděpodobně zprostředkovaný dopaminem. Tato látka se vyplavuje při jídle, pití nebo také při sexu. I když první cigarety nechutnají, tak si tělo na zpracované látky rychle zvykne a když je člověk vysadí, následně nastanou abstinenční příznaky. Konzumace druhotných zplodin, které vznikají při kouření, poškozuje plíce a srdce.

Barbituráty

Jedná se o látky, které se podávají při úzkosti nebo při poruchách spánku. Obecně mají tu schopnost, že blokují chemické reakce v mozku, a mají tak tlumivý účinek na nervovou soustavu. V malém množství působí euforicky, při užití vysokých dávek však mohou klidně i zapříčinit smrt.

Riziko psychické a fyzické závislosti je v tomto případě opravdu velmi velké. Při náhlém vysazení prostředku dochází k nepokojům a také k pocitům strachu.

Alkohol

Pohár vína ve večerních hodinách se postará o dobrou náladu, protože alkohol zvyšuje produkci endorfinů v mozku. V mozku silných pijáků objevili vědci něco velmi zajímavého. Čím více endorfinů se nacházelo v jejich orbitofrontální kůře, tím silněji působil systém odměňování.

KAM DÁL: Koronavirus komplikuje firmám život. Dodávky do zahraničí váznou.