Hlavní obsah

Rozsáhlý požár u Los Angeles mají hasiči pod kontrolou z pouhých 15 procent

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ničivé požáry v americkém Oregonu, Washingtonu a Kalifornii si zatím vyžádaly na třicet životů, desítky tisíc evakuovaných a přes 20 tisíc kilometrů čtverečních spálené země. Na řadě míst se daří jen těžko dostat oheň pod kontrolu. Požár Bobcat Fire, který pustoší okres Los Angeles County od 6. září, mají hasiči pod kontrolou z pouhých 15 procent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bobcat Fire v Kalifornii je pod kontrolou z pouhých 15 procentVideo: Reuters

 
Článek

Ničivé požáry, jejichž kouř znečistil ovzduší na téměř celém západním pobřeží, dosáhl až do měst v Kanadě a na východní pobřeží USA.

Celkem shořelo už přes 20 tisíc kilometrů země, požár Bobcat Fire je třetím a dosud největším požárem v Los Angeles County, spálil zhruba 290 kilometrů čtverečních, v nejlidnatějším okrese Spojených států ohrožuje desetitisíce obyvatel.

Od 6. září, kdy požár vypukl, s ním bojuje přes 1600 hasičů, nasazeno bylo 215 hasičských cisteren, šest vrtulníků a 16 buldozerů. Přesto se podařilo oheň dostat pod kontrolu z pouhých 15 procent.

Tři lidé zahynuli při požáru v Kalifornii

Amerika

Úřady musely zatím evakuovat sedm měst a blíží se k předměstí Los Angeles, šedesátitisícovému městu Arcadia. Město se připravuje na evakuaci. „V historii města není znám případ, kdy by muselo bojovat současně s pandemií a požárem. Musím však říct, že Arcadia je extrémně dobře připravena,“ uvedl radní města Paul Cheng.

Požár rovněž ohrozil i známou observatoř Mount Wilson, oheň ji ale nakonec minul v noci ze středu na čtvrtek ve vzdálenosti zhruba tří kilometrů.

Bobcat Fire rovněž vyprodukoval mrak kouře o délce 1400 kilometrů. Kvůli špatnému ovzduší muselo být uzavřeno na osm přírodních parků, losangeleská zoo a několik testovacích center na covid-19.

Hasiči původně předpokládali, že požár bude uhašen 15. října, tento týden však oznámili, že požár dostanou pod kontrolu až koncem příštího měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám