Hrdina Jiří Kučera má pamětní desku: Sestřelil 5 německých bombardérů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Hrdina Jiří Kučera má pamětní desku: Sestřelil 5 německých bombardérů

Jiří Kučera v britské hodnosti Flying Officer jako příslušník 313. Československé stíhací perutě v roce 1942.
Jiří Kučera v britské hodnosti Flying Officer jako příslušník 313. Československé stíhací perutě v roce 1942. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, Roudnice nad Labem)

Po 40 letech od smrti se pilot Jiří Kučera (†65) dočkal pocty ze strany svého rodného města. V Roudnici nad Labem mu včera na náměstí Jana z Dražic slavnostně odhalily pamětní desku.

Kučera byl příslušníkem letky Armée de l´Air a Royal Air Force. „Během války zneškodnil pět německých bombardérů a minimálně tři další poškodil. Jako první z Čechoslováků si u francouzské jednotky připsal první sestřel německého Dornieru,“ přiblížil starosta Roudnice nad Labem František Padělek. „O jeho hrdinství jsme věděli, ale on byl velmi skromný, takovou poctu by si snad ani nepřál,“ uvedla pak dcera pilota Alena Hejnová (70).

Zamával křídlem

Přestože svůj dospělý život prožil letec Jiří Kučera v Plzni, odkud přijela na slavnostní odhalení i jeho rodina, ke své rodné Roudnici měl stále blízko. Dokázal to v březnu roku 1945. „Při jedné z misí se dostal se svým Mosquitem až nad rodnou Roudnici nad Labem. Spustil se do přízemní výšky, aby zamával křídly otci, který pracoval na zahrádce,“ připomněl starosta Roudnice František Padělek.

Jiří Kučera v britské hodnosti Flying Officer jako příslušník 313. Československé stíhací perutě v roce 1942.

Deska visí na průčelí rodného domu Jiřího Kučery.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.