Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Příručka pro státníky: Jak na pandemii v pěti jednoduchých krocích

Foto: Visuals, Unsplash
Foto: Visuals, Unsplash

Glosa Evy Mošpanové: Úryvek z knihy „Jak vést zemi snadno a rychle“ původně určené pro vládce malých a středních rozvojových zemí. Nyní dostupná i v Evropě a Spojených státech.

Milý státníku,

čas od času vznikne nepříjemná situace a tvou zemi zasáhne epidemie eboly, malárie, horečky dengue nebo jiné mrchanemoci. V takové situaci je důležité nepodlehnout panice a ukázat, že i nyní máš situaci pevně v rukou.

Všechny epidemie jsou ve své podstatě stejné. Někdo se nakazí, pak nakazí někoho dalšího a za chvíli to skáče z vesnice na vesnici jako splašený zajíc. Lidé nechodí do práce, umírají a situace je obecně krajně nepříjemná.

Klíčové je zabránit šíření pokud možno v začátcích. Pokud vedeš diktaturu, nabízí se osvědčená metoda tanků, vojáků a zavřených vesnic. Pokud takovou diktaturu nemáš, doporučujeme ji zvážit (viz kapitola Báječné výhody vedení diktatury).

Pokud bys přece jenom rád vyřešil problémy v demokratičtějším duchu, čeká tě sice náročnější, ale ne neřešitelná cesta.

Základem boje s nemocí je nalezení nemocných, tedy testování, vyhledání jejich kontaktů, tedy trasování, pak jejich izolace, informovanost a dostatečná zdravotní péče. Jelikož jsme v příručce pro vládce rozvojových zemí, dřív nebo později narazíš v některém z těchto bodů na problém. Postup řešení je následující:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější