Stále výš

Největších úspěchů Zawadská dosáhla na poli dabingu. Na začátku 90. let, kdy se se zahraničními filmy roztrhl pytel, byla tak vytížená, že musela na pár měsíců opustit divadelní angažmá. Svůj hlas propůjčila Claudii Cardinale (82) ve filmu Tenkrát na západě, Sophii Loren (85), Goldie Hawn (74) a Sigourney Weaver (70) a na přelomu tisíciletí dosáhla na vrchol ankety TýTý a Cenu Františka Filipovského. Libuše Havelková (†92), která dělala Zawadské hlasovou poradkyni, tvrdila, že má hlas jako struhadlo.

Hraje divadlo, objevuje se v seriálech a filmech, působí v rádiu, dabuje a přednáší. Každý rok si ale najde čas a vyrazí s celou rodinou do Loučné nad Desnou, kde trávila dětství a udělala první krůčky k profesionální kariéře. Jako dvanáctiletá debutovala v činohře Sůl nad zlato. Získala rovnou roli krále. Byla přeborníci v recitování a mezi roky 1973 a 1975 opakovaně zvítězila v soutěžním klání Wolkerův Prostějov a Neumannovy Poděbrady. Po gymnáziu byla přijatá na brněnskou JAMU, ale nechala se zlákat šumperským divadlem a nastoupila tam jako elévka. O rok později dostala šanci na pražské DAMU a po čtyřech letech ji úspěšně dokončila.

Bohužel se poslední roky vzdala několika aktivit. Přestala učit, protože jí vadili studenti bez zájmu. A bojuje o lepší finanční podmínky v dabingu.

Úmorné čekání

Valérie Zawadská je hvězda a její potenciál a um se začal projevovat už v dětství. Byla na sebe pyšná a drala se za vším, co jí život nabízel. Možná právě proto měla na muže vysoké nároky a jen málokdo jí stačil. Krok s ní drží Roman "Krokus" Kříž.

"Za téměř pětatřicet let svého života jsem nepotkala člověka, o kterém bych byla přesvědčena, že s ním chci mít děti. Když jsem byla v Chebu, tak jsem hrozně toužila být slavná, úspěšná, nejlepší, navíc bohatá. Ale chtěla jsem mít i klidný a dobrý soukromý život. A ono se to nedařilo. Ani jedno, ani druhé. Takže asi osud zapracoval a holt jsem měla prvorozeného syna v šestatřiceti a druhorozeného tři neděle před čtyřicátinami."

Láska

Největší vášní Zawadské jsou cigarety. Kouří minimálně od čtrnácti let. Před divadelním představením se sama líčí a v maskérně je nedýchatelno. Je přesvědčená, že právě díky kouření má temný a zastřený hlas, se kterým boduje v dabingu. Nepřestala ani během jednoho těhotenství. Lékaři se báli, že by absence cigaret mohla tělu způsobit šok, a tak herečce jen doporučili snížit denní příjem. Naštěstí se oba synové narodili v pořádku a po vzoru svého otce se věnují muzice.

Její druhá vášeň je mnohem méně škodlivá. Herečka sbírá soška slonů. Má jich přes patnáct set a vlastní i velmi cenné a osobní kousky. Jeden jí přivezla Věra Galatíková (†69) z USA a druhého dostala od Hany Maciuchové (74) za narození syna.