Karolína Plíšková si zahraje s Vondroušovou o finále, Nadal v Římě už skončil

ČTK Sport ČTK, Sport
Aktualizováno 19. 9. 2020 23:52
České tenistky Karolína Plíšková a Markéta Vondroušová se v neděli střetnou o postup do finále antukového turnaje v Římě.

Obhájkyně titulu Plíšková porazila v sobotním čtvrtfinále 6:3, 3:6, 6:0 Belgičanku Elise Mertensovou, Vondroušová si připsala první výhru v kariéře nad Ukrajinkou Elinou Svitolinovou a zdolala ji 6:3, 6:0. Jediný dosavadní vzájemný duel vyhrála loni v Miami Plíšková.

Světová čtyřka Plíšková dosud na turnaji neztratila ani sadu a k dvousetové výhře směřovala i dnes. Po vítězství 6:3 v prvním setu vedla ve druhém 3:1, ale Mertensová pěti získanými gamy za sebou srovnala. V rozhodující sadě ale převzala turnajová dvojka opět iniciativu a za půl hodiny nadělila soupeřce "kanára".

Jednadvacetiletá Vondroušová se obdivuhodně oklepala po dvouapůlhodinové páteční bitvě s Polonou Hercogovou, která skončila půl hodiny před půlnocí. Světovou šestku Svitolinovou zasypala ve čtvrtém vzájemném duelu 25 vítěznými údery oproti pouze devíti soupeřčiným a odvrátila všech devět brejkbolů.

Devatenáctá hráčka žebříčku Vondroušová postoupila poprvé v kariéře do semifinále turnaje kategorie Premier 5. Mezi čtyřmi nejlepšími hráčkami turnaje WTA Tour je prvně od loňského Roland Garros, kde prohrála až ve finále. Turnaj v Římě je jednou z hlavních generálek právě na antukový grandslam, jenž začne kvůli koronavirové pandemii netypicky až v závěru září.

Na Foru Italicu si zahrají finále turnajové jedničky Barbora Strýcová se Sie Šu-wej a budou usilovat o čtvrtý společný titul v sezoně. Česká tenistka a její tradiční tchajwanská parťačka porazily v semifinále čtyřhry 7:5, 6:4 Hayley Carterovou z USA a Brazilku Luisu Stefaniovou.

Strýcová se Sie Šu-wej stihly před koronavirovou pauzou vyhrát turnaje v Brisbane, Dubaji a Dauhá. Blízko měly i k triumfu na Australian Open, kde prohrály ve finále a zaznamenaly jedinou letošní společnou prohru.

V semifinále je i nasazená jednička Rumunka Simona Halepová. Její čtvrtfinálová soupeřka Julia Putincevová z Kazachstánu zápas za stavu 2:6, 0:2 skrečovala kvůli potížím se zády.

O třetí finálovou účast na Italian Open si Halepová zahraje se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou. Světová dvojka neúspěšně bojovala v Římě o titul v letech 2017 a 2018, loni vypadla ve druhém kole s Vondroušovou. Halepová hraje první turnaj po měsíční pauze, před níž triumfovala na Prague Open ve Stromovce.

V semifinále je také světová jednička Novak Djokovič, jemuž vzdorovalo překvapení turnaje Dominik Koepfer. Německý tenista se ve svém prvním čtvrtfinále na turnaji kategorie Masters v kariéře prezentoval bojovným výkonem a vzal srbskému favoritovi set. Djokovič nakonec po více než dvou hodinách vyhrál 6:3, 4:6, 6:3 a o finále se utká s Norem Casperem Ruudem.

Nadal nestačil na Schwartzmana

Antukový král Rafael Nadal týden před French Open vypadl v Římě už ve čtvrtfinále po překvapivé prohře s Diegem Schwartzmanem. Argentinský tenista zdolal světovou dvojku a dvanáctinásobného šampiona pařížského grandslamu 6:2 a 7:5. Schwartzman porazil Nadala na desátý pokus.

Čtyřiatřicetiletý španělský antukář vynechal po koronavirové pauze turnaje na amerických betonech včetně US Open a po sedmi měsících hrál první zápasy v Římě, kde měl šanci získat trofej již podesáté. Příprava na Roland Garros mu ale dnes zhořkla.

"Jsem hrozně šťastný, je to šílené. Odehrál jsem nejlepší tenis a využil každičkou šanci," řekl Schwartzman po senzačním triumfu na kurtu. V semifinále patnáctý hráč žebříčku narazí na Kanaďana Denise Shapovalova. Druhou dvojici tvoří světová jednička Novak Djokovič a Casper Ruud z Norska.

Tenisový turnaj mužů a žen v Římě (antuka):

Muži (dotace 3,854.000 eur):

Dvouhra - čtvrtfinále:

Djokovič (1-Srb.) - Koepfer (Něm.) 6:3, 4:6, 6:3, Schwartzman (8-Arg.) - Nadal (2-Šp.) 6:2, 7:5, Ruud (Nor.) - Berrettini (4-It.) 4:6, 6:3, 7:6 (7:5), Shapovalov (12-Kan.) - Dimitrov (15-Bulh.) 6:2, 3:6, 6:2.

Ženy (dotace 1,692.169 eur):

Dvouhra - čtvrtfinále:

Karolína Plíšková (2-ČR) - Mertensová (11-Belg.) 6:3, 3:6, 6:0, Vondroušová (12-ČR) - Svitolinová (4-Ukr.) 6:3, 6:0, Halepová (1-Rum.) - Putincevová (Kaz.) 6:2, 2:0 skreč., Muguruzaová (9-Šp.) - Azarenková (Běl.) 3:6, 6:3, 6:4.

Čtyřhra - semifinále:

Strýcová, Sie Šu-wej (1-ČR/Tchaj-wan) - Carterová, Stefaniová (USA/Braz.) 7:5, 6:4.

 

Právě se děje

Další zprávy