Hlavní obsah

Berlín chce vyvlastňovat byty realitním společnostem

Novinky, DPA, Jitka Zadražilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Stěhuje se do Berlína socialismus? ptá se server týdeníku Focus ve zprávě, která se zabývá nejnovějším rozhodnutím vedení německé metropole. Radní ve čtvrtek odsouhlasili, aby se v Berlíne konalo dlouho plánované referendum o vyvlastnění majetku velkých bytových společností, napsala agentura DPA.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Náměstí Alexanderplatz v centru Berlína

Článek

Iniciativa organizace Deutsche Wohnen enteignen počítá s vyvlastněním bytů společností, které jich mají v majetku více než 3000. Tento krok by měl podle organizace vyřešit problém s nedostatkem dostupných bytů v Berlíně. Nájemné se od roku 2010 v metropoli razantně zdražilo, v průměru o více než 60 procent.

Organizace je zaměřena především proti skupině Deutsche Wohnen, která v Berlíně vlastní přes 100 tisíc bytů. Získala je v letech 1990 až 2000, když tehdejší vedení metropole vyprodávalo městský majetek. V té době byly prodány desítky tisíc bytů od společnosti GSW, kterou kdysi vlastnil stát, společnosti Deutsche Wohnen.

Praha uvažuje o výkupu nemovitostí

Domácí

Organizátoři referenda jsou optimističtí a očekávají, že většina Berlíňanů podpoří jejich požadavky. Už v červnu loňského roku sebrali kolem 77 tisíc podpisů. Po získání souhlasu od vedení Berlína musí organizátoři splnit další zákonné náležitosti. Cílem je, aby se referendum uskutečnilo v září příštího roku, tedy ve stejný den, jako se bude hlasovat do německého parlamentu.

Snahy ohledně vyvlastnění se opírají o článek 15 německé ústavy, podle něhož lze za náhradu vyvlastnit majetek, pokud je to v zájmu obecného dobra.

Byty v Česku zdražily o desetinu, metr čtvereční v Praze stojí 88 700 korun

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám