bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Cesta Dallasu do finále: Hrůzný start, skalpy favoritů nebo hrdina Dobby

19. září 2020, 17:30

Ondřej Mach

Devět utkání, jediná výhra a osm porážek. Ne, na postup Stars do finále Stanley Cupu by si na startu základní části vsadil jen hodně velký optimista. Další rána přišla s nuceným koncem trenéra Montgomeryho. Jenže Dallas sezonu nakonec může zakončit s fanfárami. Zbývá vyhrát čtyři zápasy.

Družina kapitána Jamieho Benna je jednou z těch, které z dlouhé pauzy způsobené pandemií koronaviru paradoxně mohou těžit. Před přerušením soutěže se totiž Stars pranic nedařilo, výsledkem bylo šest po sobě jdoucích porážek.

Naopak v jedinečných vyřazovacích bojích už je to jiná písnička. Tým, jehož hlavní dominantou je pevná defenziva, si postupně poradil s Calgary, Coloradem a naposledy Las Vegas. Zejména během posledních dvou sérií Stars rozhodně nebyli papírovým favoritem.

Přesto jsou krok od vysněného poháru. Na ten organizace čeká od sezony 1998/99, kdy v šesti zápasech vyřadila Buffalo a poprvé v historii vystoupala na vrchol. Teď v cestě stojí Tampa, která touží sundat nálepku věčného favorita, co v play off vždy vyhoří.

Montgomery propadl alkoholovému démonu

Vraťme se ke špatnému startu Dallasu do základní části. Po nepřesvědčivých výkonech se výsledky Hvězd začaly zlepšovat, mužstvo dokonce v průběhu listopadu zvítězilo sedmkrát v řadě.

Jenže v prosinci přišla překvapivá zpráva – klub ukončil spolupráci s trenérem Jimem Montgomerym, podle generálního manažera Jima Nilla za vyhazovem bylo neprofesionální chování.

Jednapadesátiletý kouč o svých problémech veřejně promluvil zhruba o měsíc později.

„Ztráta mé práce jako trenéra Dallas Stars v minulém měsíci mi otevřela oči. Zklamal jsem realizační tým, vedení organizace i hráče. Ovšem co mě mrzí nejvíce, zklamal jsem svou ženu a rodinu,“ napsal Montgomery v otevřeném dopise.

„Rozhodnutí organizace o mém propuštění mě donutilo se podívat do zrcadla a rozhodnout se, jestli chci pokračovat v této devastující životosprávě či se z ní dostat. Vybral jsem si tu druhou možnost. Obrátil jsem se na profesionály ve svém oboru, kteří mi pomáhali a radili mi, jak se z problémů spojených s alkoholem dostat,“ pokračoval.

Tým po něm převzal Rick Bowness. Šestapadesátiletý Kanaďan v Dallasu dva roky působil jako asistent trenéra, dříve vedl Ottawa Senators, New York Islanders nebo Phoenix Coyotes.

Nenápadný hrdina Dobby

V souvislosti s Bownessem a nesmírně úspěšným play off se dokonce mluví o tom, že by dočasný trenér mohl v organizaci pokračovat i po sezoně.

Bez smlouvy bude i hrdina vyřazovací části, brankář Anton Chudobin. Zástupce ruské brankářské školy dostal kvůli zdravotním trablím Bena Bishopa důvěru a mezi třemi tyčemi předvádí noc co noc dominantní výkony.

Chudobin byl dlouho nenápadným gólmanem, roky působil jako spolehlivá dvojka za zkušenějšími parťáky. Poslední dvě sezony v dresu Stars ale zaznamenává velmi dobré statistiky a podobně si vede v letošním play off.

Společně se svým brankářským kolegou měl velký podíl i na tom, že se Stars v základní části dávaly góly opravdu těžko. Dallas jich obdržel pouze 174, což je po Bostonu nejlepší bilance v soutěži.

Uvidíme, jak se brankář s přezdívkou Dobby popasuje s finálovou sérií. Proti němu bude stát další vynikající ruský gólman Andrej Vasilevskij. Kdo z vzájemného souboje vyjde vítězně?

Sázka na zkušenosti se vyplácí

Důležitou roli při cestě Dallasu hrají i zkušení veteráni. Organizace během minulého léta podepsala Joea Pavelskiho, Coreyho Perryho nebo Andreje Sekeru.

A prokazuje se, že tyto příchody měly smysl. Pavelski doposud vstřelil devět branek a přidal pět asistencí, na ledě si ho ale všimnete i pro jeho černou práci. To stejné by se dalo říct o Perrym, Sekera zase výborně pracuje v defenzivě.

Na druhé straně září mladíci Miro Heiskanen nebo Denis Guryanov. Prvně jmenovaný je s 22 body za pět gólů a sedmnáct asistencí nejproduktivnějším hráčem týmu v play off, druhý se s Pavelskim dělí o nejlepšího střelce.

Dallas zkrátka poskládal vyvážený tým, který v play off překvapil. Tak už to ale v nesmírně vyrovnané National Hockey League bývá. Dokážou Hvězdy udělat poslední krok vstříc Stanley Cupu?

Čtěte také:
Cesta Tampy do finále: Bolts konečně plní roli favorita

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.