Britové používají zcela nové řešení zpětných zrcátek, na první pohled ho ale nedávají znát

Automobilový svět jednoznačně míří k jejich úplné eliminaci a nahrazení kamerami, zatím to ale není legálně možné na celém světě. Britové na to tedy jdou jinak.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Představení

Britové používají zcela nové řešení zpětných zrcátek, na první pohled ho ale nedávají znát

20.9.2020 | Mirek Mazal

Britové používají zcela nové řešení zpětných zrcátek, na první pohled ho ale nedávají znát

/

Foto: Gentex

Automobilový svět jednoznačně míří k jejich úplné eliminaci a nahrazení kamerami, zatím to ale není legálně možné na celém světě. Britové na to tedy jdou jinak.

Zpětná zrcátka automobilů se po dobu existence moc nezměnila, obvykle se měnil jen počet zobrazovacích ploch, nebo jejich velikost. Nyní ale tradiční řešení míří do propadliště dějin neboť není slučitelné s tlakem EU na snížení normované spotřeby aut a v autech plných hypermoderních prvků působí poněkud nepatřičně. Co na tom, že zase tak dobře nefungují, to ovládání ventilace přes dotykový displej také ne a přesto ho automobilky tlačí, kam jen mohou.

Ne všichni ale jdou s proudem. Pokud se výrobci čistě multimediální náhrada v podobě „displejů ve dveřích” nezdá dostatečně dobrá a přesto chtějí udělat krok vpřed, mohou udělat to, co britský Gentex připravil pro Aston Martin. Tato firma vyvinula kamerový systém, který klasická zrcadla nenahrazuje, ale kombinuje je s elektronickým snímáním okolí vozu.

Digitální zpětné zrcátko nového typu promítne dění za vozem ze tří různých pohledů, které kopírují klasiku. Hybridní technologie slučuje kamerové pohledy z objektivů ve střeše a v bočních zrcátkách, kombinovaný obraz putuje do tradičního vnitřního zrcátka v zorném poli řidiče. Technický ředitel společnosti Gentex si myslí, že „řešení je nejpraktičtější a nejkomplexnější, protože je navrženo tak, aby splňovalo požadavky na výrobce automobilů, řidiče, bezpečnost a globální regulační požadavky“.

Technický šéf Neil Boehm dále vyzdvihl možnost využívat zpětné zrcátko obvyklým způsobem, člověk bude mít dále šanci sledovat prostor za autem standardním postupem, například když kamery selžou, nebo budou zakryté ledem, či jinými nečistotami. Obrazovka může nabídnout funkce moderního displeje LCD a v případě potřeby zůstane obyčejným zrcátkem s funkcí automatického stmívání.

Vypadá to jako rozumná cesta, jak mít vše v jednom, jedno úskalí tu ale je - pokud zejména vnější zpětná zrcátka nezmizí, zmíněný pozitivní přínos na normovanou spotřebu resp. emise CO2 nenastane. Aston to až tak trápit nemusí, masovějším výrobcům ale toto řešení stěží k něčemu pomůže.


Britové používají zcela nové řešení zpětných zrcátek, na první pohled ho ale nedávají znát - 1 - Aston Martin nove zpetne zrcatko foto 01Britové používají zcela nové řešení zpětných zrcátek, na první pohled ho ale nedávají znát - 2 - Aston Martin nove zpetne zrcatko foto 02Britové používají zcela nové řešení zpětných zrcátek, na první pohled ho ale nedávají znát - 3 - Aston Martin nove zpetne zrcatko foto 03Britové používají zcela nové řešení zpětných zrcátek, na první pohled ho ale nedávají znát - 4 - Aston Martin nove zpetne zrcatko foto 04Britové používají zcela nové řešení zpětných zrcátek, na první pohled ho ale nedávají znát - 5 - Aston Martin nove zpetne zrcatko foto 05
Aston Martin bude používat nové pojetí zpětných zrcátek s kombinující klasiku s promítáním digitálního obrazu ze tří kamer. Foto: Gentex

Zdroj: Gentex

Mirek Mazal

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.