Neuvěřitelný obrat na Staré dámě. Pogačar nadělil Rogličovi v časovce skoro dvě minuty a vyhrál Tour

Slovinský cyklista Tadej Pogačar smazal v rozhodující časovce s cílem na Planině krásných dívek ztrátu 57 vteřin na Primože Rogliče a poprvé v kariéře vyhrál Tour de France. V předposlední etapě Pogačar nadělil svému krajanovi jednu minutu a 55 vteřin a předvedl jeden z největších výkonů historie Staré dámy. Žlutý dres tak doveze až do Paříže, v poslední etapě už se tradičně nezávodí.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tadej Pogačar.

Tadej Pogačar. | Foto: THIBAULT CAMUS | Zdroj: Reuters

V čele časovky byl dlouho až 117. jezdec celkového pořadí Rémi Cavagna. Francouzský cyklista zajel vynikající čas navzdory tomu, že v páteční etapě strávil více než sto kilometrů osamocený v úniku.

Andersen zaskočil všechny sprintery a slaví na Tour další triumf. Bennett znovu odskočil Saganovi

Číst článek

Cavagnu sesadili až absolutní favorité, kteří startovali v samém závěru. Jako první se před něj dostal o 28 vteřin Wout van Aert, kterého následně sesadil kolega z týmu Jumbo Tom Dumoulin.

Pogačar svého krajana ve žlutém konstantně stahoval. Před posledním náročným kopcem oba Slovinci vyměnili časovkářské kolo za klasické a Roglič začal výrazně ztrácet. Ve strhujícím souboji na dálku nakonec Pogačar po fenomenálním výkonu s přehledem zvítězil nejen v etapě, ale díky bodové prémii získal i puntíkatý dres pro vrchaře a bílý dres pro nejlepšího mladého jezdce.

„Jako bych byl ve snu, vůbec nevím, co říct. Vždycky jsem snil, že alespoň jednou budu někdy závodit na Tour, a teď jsem ve žlutém dresu. Je mi líto Primože, předváděl tu skvělé výkony,“ řekl v cíli Pogačar.

„Znal jsem každý centimetr tratě, můj tým odvedl skvělou práci. Přesně jsem věděl, kdy zrychlit a jakou jet stopu. Už jsem jen musel šlapat a vydat ze sebe maximum,“ dodal.

Jednadvacetiletý cyklista se stal prvním Slovincem, který zvítězil na Tour de France. Letos navíc získal i tři etapové vavříny. Na třetí místo se dostal v sobotu rovněž bronzový Richie Porte.

V neděli je na programu poslední 122 kilometrů rovinatá etapa s cílem v Paříži, během níž se už tradičně nezávodí. Vyjma závěrečného dojezdu na Champs-Élysées, který už ale pravděpodobně nic nezmění ani na vítězi bodovací soutěže. Sam Bennett drží zelený trikot s velkým náskokem 55 bodů před Peterem Saganem.

Cyklistický závod Tour de France - 20. etapa: Lure - La Planche des Belles Filles (časovka 36,2 km):

1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 55:55, 2. Dumoulin (Niz./Jumbo-Visma), 3. Porte (Austr./Trek-Segafredo) oba -1:21, 4. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) -1:31, 5. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:56, 6. Cavagna (Fr./Deceuninck-Quick-Step) -1:59, 7. Caruso (It./Bahrajn-McLaren) -2:29, 8. De La Cruz (Šp./SAE Team Emirates) -2:40, 9. Mas (Šp./Movistar) -2:45, 10. Urán (Kol./EF Pro Cycling) -2:54, ...84. Kreuziger (ČR/NTT) -8:14, 102. Hirt (ČR/CCC) -8:57.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 84:26:33, 2. Roglič -59, 3. Porte -3:30, 4. Landa (Šp./Bahrajn-McLaren) -5:58, 5. Mas -6:07, 6. López (Kol./Astana) -6:47, 7. Dumoulin -7:48, 8. Urán -8:02, 9. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -9:25, 10. Caruso -14:03, ...67. Hirt -3:32:20, 107. Kreuziger -4:41:39.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme