Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Svět

Svět znervózňuje vakcína na covid, skeptičtí k očkováním jsou i Češi. Farmaceutické firmy jsou téměř nežalovatelné

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Reuters

USA - Většina Američanů věří, že vývoj vakcíny na covid-19 je hnán politickými snahami a obávají se, zda bude vakcína dostatečně prozkoumána a otestována. Ztráta důvěry k vakcínám je i evropským trendem, pokles je zaznamenán rovněž v České republice. Důvěru by mohly zvýšit přísná legislativa a tlak na farmaceutické firmy, uvádí server The Conversation.
  19:09

Dobrovolníci se chtějí nakazit koronavirem kvůli vývoji vakcíny. Přihlásilo se jich téměř 37 tisíc

Závody o vývoj vakcíny se odehrávají po celém světě, aktuálně se pracuje asi na 120 vakcínách. Političtí lídři pak tlačí na výzkumníky, aby s ní přišli co nejrychleji. Nejrychlejší řešení však vždy neznamená nejlepší. Často se objevují obavy, že vakcíny budou uvedeny na trh za účelem politického, vědeckého, ale i ekonomického zisku, zároveň však nebudou dostatečně prověřeny.

Volné ruce pro vývojáře

Tato obava může být do určité míry oprávněná. Americké farmaceutické společnosti totiž de facto nemají jiný důvod klást bezpečnost vakcíny na první místo, než je jejich vlastní odpovědnost. 

Společnosti sice dávají slib, že budou dodržovat vědecké výzkumné a etické standardy a že než bude vakcína uvedena na trh, projde všemi potřebnými kroky testování; na druhou stranu takové sliby nejsou právně vymahatelné.

Rychlokvašená ruská vakcína míří k lidem. Zkoušky budou pokračovat už přímo na běžných pacientech

Ve Spojených státech mají farmaceutické společností v podstatě volné ruce. Vláda v dubnu tohoto roku za účelem vývoje vakcíny na covid-19 zrušila zákon, který měl chránit spotřebitele před škodou způsobenou poskytovatelem vakcíny.

Tím jsou farmaceutické společnosti zbaveny jakékoli právní odpovědnosti za následky, které jejich vakcína uživatelům způsobí, pokud nejde o tzv. „úmyslné pochybení.“ To v praxi znamená, že společnosti mají legální imunitu, tedy jsou téměř nežalovatelné. Na trh mohou vakcínu podle zákona uvést v tu chvíli, kdy bude „rozumné se domnívat, že je efektivní“.

Obnova důvěry

Profesor práva a veřejného zdraví Efthimios Parasidis podle The Conversation navrhuje řešení pro vybudování hodnověrné vakcíny. Důvěru je podle něho možno získat díky nastavení přísných legislativních pravidel pro farmaceutické firmy.

Pokud máme věřit, že na trh bude uvedena bezpečná vakcína, musí za ni ten, kdo ji do světa vypustí, plně zodpovídat, je přesvědčen Parasidis. Zároveň je podle něho nutné zavést kompenzační fondy pro případné problémy, které by vakcína mohla lidem způsobit.

‚Proti koronaviru pomáhá pobyt na slunci.‘ Mezi Čechy kolují falešné zprávy, část jim věří, ukázal průzkum

Tento problém se pravděpodobně bude řešit i v České republice, jelikož podle posledních výzkumů zveřejněných ve vědeckém časopise The Lancet důvěra v bezpečnost vakcín klesá. Plně vakcínám důvěřuje pouhých 39 % Čechů.

Evropa je k vakcínám obecně skeptická a podle výzkumu jde Evropanům spíše o bezpečnost než o rychlost, proto bude třeba vytvořit vakcínu nejen co nejrychleji, ale především zajistit, že bude bezpečná a o její hodnověrnosti přesvědčit veřejnost. Legislativní kroky tímto směrem jsou jedním z nabízejících se řešení.

Autoři:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...