TOPlist

Donald Trump rozhodl: TikTok a WeChat zítra zmizí z amerických obchodů aplikací

tiktok

Dnešní den je posledním, kdy si mohou američtí uživatelé stáhnout do svých zařízení aplikace sociálních sítí TikTok a WeChat. Zítra totiž vzejde v platnost srpnové nařízení amerického prezidenta Donalda Trumpa, které mohl zvrátit pouze odprodej amerických aktivit těchto služeb do rukou některé z amerických firem.

Od zítřka si američané nenainstalují ani TikTok, ani WeChat

V této oblasti byl aktivnější provozovatel TikToku (společnost ByteDance), který nejprve jednal o převzetí svých amerických aktivit se společností Microsoft, nakonec se však dohodl na technologickém partnerství s firmou Oracle. Donald Trump ale zjevně nehodlá ustoupit ani o píď; dohoda o technologickém partnerství se mu nelíbí a rozhodně ji nehodlá podepsat. Namísto toho vydal pokyn, na jehož základě mají být aplikace TikTok a WeChat v neděli 20. září odstraněny z obchodů aplikací App Store a Play Store.

Přečtete si: Vše, co potřebujete vědět o TikToku. Sociální síť se špatnou pověstí i obrovským potenciálem

Americký prezident jasně vyjádřil svoji touhu nechat tyto aplikace z americké půdy zcela zmizet, stejně tak chce zabránit jakýmkoliv budoucím transakcím s jejich provozovateli. Uživatelé, kteří již mají aplikace TikTok nebo WeChat na svých zařízeních nainstalované, o ně nepřijdou, ovšem po 12. listopadu je pravděpodobně nebudou smět používat; v tento den totiž vzejde v platnost nové nařízení, které zakazuje americkým společnostem poskytovat těmto aplikacím hostingové služby.

Datum 12. září lze také brát jako poslední šibeniční termín, do kdy by mohlo dojít k odkupu amerických aktivit WeChatu a TikToku americkou firmou, což je pro Donalda Trumpa zřejmě jediné akceptovatelné řešení celé situace.

TikTok zpochybňuje spravedlivost Trumpových příkazů

Provozovatelé TikToku pochopitelně s novými podmínkami nesouhlasí a i nadále hodlají zpochybňovat spravedlivost výkonného příkazu, který byl přijatý bez řádného procesu. TikTok tvrdí, že technologickým partnerstvím se společností Oracle se zavázal k absolutní transparentnosti nad rámec běžných pravidel, a to včetně auditů třetích stan, ověřování bezpečnosti interních kódů a dohledu americké vlády nad daty amerických uživatelů.

https://twitter.com/v_ness/status/1306956276761415681

Prozatímní ředitelka TikToku Vanessa Pappas na Twitteru veřejně vyzvala zástupce služeb Facebook a Instagram, aby ji v boji s americkou vládou podpořili. Zvolený typ zákazu je špatný pro celé odvětví a porušuje základní principy jako jsou svoboda slova a řádný právní proces.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku