Jak dětem vybudovat na zahradě autodráhu z betonu či dlažby

Jak dětem vybudovat na zahradě autodráhu z betonu či dlažby

Rodiče pořád honí děti ven, potomci často argumentují, že je venku nuda. Tak s touhle závodní dráhou budou děti prosit, aby si mohly ještě chvilku hrát. Tady je podrobný návod včetně tipů, z čeho vybudovat bezpečnostní mantinely či jak využít starou pneumatiku.

Jste také jeden z těch rodičů, kteří pořád přemýšlí, co ještě dětem pro zábavu vytvořit? V tom případě pro vás máme jeden skvělý tip. Na zahradě můžete vybudovat závodní dráhu pro malá autíčka, angličáky a další vozidla.

Taková závodní dráha je skvělým způsobem, jak dostat děti ven, od počítačů, tabletů a televize. Sluneční svit a čerstvý vzduch jim zlepší náladu, pohyb jim dovolí vybít přebytečnou energii a nakonec je unaví. I samotná stavba nabízí zábavu pro celou rodinu.

Základ dráhy vybetonujte

Nejdřív je třeba vytyčit trať. Není třeba příliš mnoha zatáček a okruhů, držte se hesla, že v jednoduchosti je krása. Je dobré si ale udělat nějakou míru, aby trať byla na všech místech stejně široká. Vykopejte dráhu zhruba do hloubky 10 centimetrů a snažte se, aby bylo dno výkopu rovné. Hlínu udusejte.

Máte-li, můžete do dráhy udělat tunel ze staré pneumatiky. Prostě ji z poloviny zakopejte pod zem.

Cementovou hmotou (případně rychletuhnoucím betonem nebo klasickým betonem) pro drobné betonářské práce zalijte vykopanou trať, hmotu můžete předem obarvit práškovým pigmentem. Nejlepší bude černý či šedivý, ale pokud se vám líbí jiná barva, vyberte podle vlastního vkusu. Směs nalijte na trať a uhlaďte hladítkem do rovna. Pokud směs není tak tmavá, jak byste chtěli, nasypte ještě navrch práškový pigment a znovu dřevěným hladítkem zahlaďte.

Nezapomeňte na konečné úpravy

Až plocha dráhy ztvrdne, je třeba hrací místo dotvořit. Je třeba přimalovat vodorovné značení – přerušovanou čáru a plnou čáru a další značení. Udělejte si šablonu z tvrdého kartonu a značení stříkejte bílým sprejem. Budujete-li závodní okruh, potřebujete „Start“ a „Cíl“. Blízko cílové čáry umístěte vlajky.

Chcete-li vytvořit bezpečnostní bariéru, rozřízněte trubkovou izolaci mirelon, omotejte kolem ní elektrikářskou pásku a umístěte kolem trati. Zajistěte pomocí kolíků.

Nakonec je třeba dokončit i okolí dráhy. Pokud máte malé děti, vsaďte na nějakou jednoduchou úpravu ve formě mulče či trávníku.

Dočasné varianty můžete rozebrat

Závodní dráhu můžete udělat i v případě, že nechcete pracovat s hmotami, jako jsou cement a beton. Jen je třeba smířit se se skutečností, že taková dráha nevydrží příliš dlouho.



Použít můžete třeba betonovou dlažbu, případně jiné dlaždice. Pro použití v interiéru zase existuje lepicí páska s designem silnice.

Doporučujeme

Články odjinud