Hamáčkův krizový štáb se může těšit. Dorazí Babiš. Bude kontrolovat. Víme víc. Pouze na PL

20.09.2020 5:00

ROZHOVOR Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) vyslyšel volání většiny hejtmanů, opozice i hlasy z koaliční ČSSD a kývl na obnovení činnosti ústředního krizového štábu. Ten ovšem dosud nebyl oficiálně schválen. Naše redakce se proto premiéra v sobotu zeptala na klíčové body a očekávání, které jako předseda vlády vůči tomuto orgánu má.

Hamáčkův krizový štáb se může těšit. Dorazí Babiš. Bude kontrolovat. Víme víc. Pouze na PL
Foto: Repro Facebook Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Pane premiére, důležitým orgánem při řešení koronavirové krize je Rada vlády pro zdravotní rizika. Jaký je vlastně rozdíl mezi Radou a ústředním krizovým štábem z hlediska kompetencí?

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí
Oba dva jsou poradním orgánem vlády. Jsou na úplně stejné úrovni, ale nebudou se překrývat. Stěžejní je Rada vlády pro zdravotní rizika, pod niž spadá Integrovaný centrální řídící tým (ICŘT), který je výkonným orgánem v rámci boje proti covidu-19, má účelovou strukturu zaměřenou na analýzu rizik, plánování navrhovaných opatření, přímé řízení systému “chytré karantény“ a organizačních celků zapojených k řešení této zdravotní hrozby.

Například?

Například odběrová místa, laboratoře, zdravotnická zařízení. S panem Hamáčkem jsme se dohodli, že hlavním úkolem ústředního krizového štábu bude koordinace spolupráce ICŘT a ministerstva zdravotnictví s ostatními resorty a s orgány krajských samospráv. Shodli jsme se na tom, že náplň činnosti bude o logistice, o nákupech materiálu a o koordinaci mezi jednotlivými orgány státní správy a orgány krajských samospráv.

Pokud můžeme zůstat u krizového štábu, zajímal by mě váš názor na politické nominace. V březnu dostala opozice čtyři místa, přičemž nominant ODS Martin Červíček neřekl do médií vlastně jediné slovo na dané téma. K čemu tam z praktického hlediska tito lidé byli? Jaké výstupy jste od nich jako premiér obdržel?

Nechci a nebudu nikoho kritizovat. Teď na to vážně není čas. Byl jsem to já, kdo požádal opozici o zástupce, odborníky, které zapojíme do řešení zdravotnické krize. To, že TOP 09 do rady nominovala člověka, který byl zprvu proti rouškám a vládním opatřením, je jejich problém. Chtěl jsem, abychom se přestali jako politici hádat a přispěli k řešení krize společně.

Rozumím. Pro čtenáře by bylo jistě zajímavé pochopit, jak takový štáb funguje. Hodláte se jeho porad účastnit a kontrolovat zadané úkoly?

Anketa

Vyhraje hnutí ANO krajské volby?

70%
14%
hlasovalo: 14779 lidí
Je to poradní orgán vlády. Funguje to jako každá velká porada ve firmě. Potkají se klíčoví lidé, rozdají se úkoly a pak se zase ti lidé rozejdou. Není to žádný centrální řídící mozek celé země. Proces zvládnutí krize řídí vláda, která má hlavní slovo. Na začátku se jednání budu určitě účastnit a dále se budu zajímat o plnění úkolů. Je to poradní orgán vlády, takže většinu kroků nad rámec jeho kompetence musí odsouhlasit vláda a vláda je na každém jednání informována o činnosti štábu a o těch největších problémech.

Zaujala mě ještě jedna věc. V minulosti v rámci štábu vznikl taky ekonomický poradní tým, v jehož čele stanul Jan Švejnar. Spolu s ním zde byli například Tomáš Sedláček nebo Jan Mládek. V čem vám jako premiérovi tento tým pomohl? Měl smysl?

Byl to zcela duplicitní a zbytečný tým.

Důvod?

V té době už fungoval vládní NERV a tohle byl orgán, který k řešení ekonomického zpomalení fakt nepřispěl. Vládní NERV máme, a to je ta správná platforma na diskusi ekonomických opatření stejně jako tým na dopady krize. Tyto dopady mají v gesci místopředsedové vlády; paní Schillerová a pan Havlíček, a z hlediska zaměstnanosti paní Maláčová.

Bude nějaký rozdíl ve fungování štábu oproti březnu letošního roku?

To už jsem popsal dříve. Bude podobný v organizaci logistické podpory, ale bude primárně zaměřen na koordinaci činností mezi resorty, kraji a dalšími institucemi, například SSHR (Správa státních hmotných rezerv).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…