Smutné jubilejní Dny NATO v Ostravě: Poprvé za 20 let bez diváků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Smutné jubilejní Dny NATO v Ostravě: Poprvé za 20 let bez diváků!

Přehlídka techniky není letos tak bohatá, jako například loni. Jeden z vystavených vrtulníků.
Přehlídka techniky není letos tak bohatá, jako například loni. Jeden z vystavených vrtulníků. (Foto Aha – Karel Janeček, ČTK/M. Chaloupka)

Je to smutné. Bez diváků se totiž letos odehrává 20. ročník největší bezpečnostní přehlídky v Evropě, Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Loni sem v sobotu a v neděli dorazili 220 000 lidí.

„Jako celá řada jiných akcí na světě, bohužel nejsme ani my schopni kvůli koronavirové pandemii umožnit vstup návštěvníkům přímo na místo,“ řekl zakladatel akce Zbyněk Pavlačík. Zájemci se na program mohli včera dívat v televizi a na internetu, tak tomu bude i dnes. Pořadatelé přivítali pouze tisíc záchranářů a příslušníků bezpečnostních složek za obětavou práci během nouzového stavu. Medaile jim předal premiér Andrej Babiš i další osobnosti.

 

Video se připravuje ...
„Naši vojáci jsou v případě bezpečnostního rizika naprosto nenahraditelní. Potvrdila to i pandemie: v krizi se spoléháme vždy na armádu,“ řekl premiér. Poté vystřelil tank na letištní ploše a Dny NATO byly zahájené. Leteckých i statických ukázek je letos méně, i přes to vzduchem proletěly gripeny, vrtulníky, k zemi se snesli parašutisté. „Průlet amerického strategického bombardéru B-52 se nekonal,“ uvedl Pavlačík. Jen pětice stíhacích letounů F-16 ve společné formaci se nad letištěm objevila. Program pokračuje dnes.

Video se připravuje ...

Medaile pro hrdiny z první linie! Armáda ocenila strážce hranice

Aby se koronavirus nešířil ze státu do státu, armáda postavila na hranici hlídky. Jedním z jejích velitelů byl i včera oceněný Nadrotmistr Kamil Münster (40) z Hranic. „Střežili jsme hranici na Střelné a ve Starém Hrozenkově se Slovenskem. Společně s policisty jsme kontrolovali cestujícím teplotu, sledovali jsme, zda nemají příznaky nákazy,“ popisoval služební činnost za pandemie Münster. I on měl zpočátku obavu z možné nákazy. Bál se především o manželku, dvacetiletou dceru a syna, který má jen sedm let. „To ještě chyběly roušky, rodina je začala šít. A to riziko? Nedá se nic dělat, povinnost je povinnost,“ uvedl.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.