TOPlist

Surface Duo v testu odolnosti. Plastové tělo jako největší slabina?

surface duo

Nedávno představený „smartphone“ Microsoft Surface Duo první recenzenty příliš nenadchl, vytýkán mu je především starší hardware, chybějící funkce, špatně optimalizovaný systém a velmi vysoká cena. Jeden exemplář se dostal i do rukou youtubera Zacka Nelsona z kanálu JerryRigEverything, který prověřil konstrukční stránku tohoto zařízení. Jak je na tom Surface Duo s odolností?

Nejslabším článkem je plastový rámeček

Surface Duo disponuje dvěma stejnými displeji, které propojuje unikátní 360° kloub. Každý z displejů je chráněn plochým a neohebným sklem Gorilla Glass 5. generace, tudíž je výsledek stejný jako u jakéhokoliv jiného telefonu – škrábance se mohou objevit, když to nejméně čekáte.

Škoda, že hlavní protagonista videa nezkoušel vyzkoušet odolnost displejů s hrstí písku, jako to udělal u Samsungu Galaxy Fold; bylo by zajímavé sledovat, jak budou displeje Surface Duo vypadat po drcení drobných kamínků mezi sebou.

surface duo 4

Záda telefonu jsou rovněž vyrobena ze skla, ovšem překvapení si Microsoft přichystal v obvodovém rámečku. Ten je totiž celý z plastu, strukturální pevnost zařízení tak zachraňuje pouze kovový kloub. Ten je naštěstí konstrukčně velmi dobře navržen a nedá se předpokládat a díky schopnosti otevírat se v plném rozsahu 360° nenajdete pozici, která by mu nedělala dobře.

Hardwarové parametry Microsoft Surface Duo

Systém, čipset a konstrukce

Operační systém: Android 10, čipset: Qualcomm Snapdragon 855, octa-core, 1× 2,84 GHz Kryo 485 + 3× 2,42 GHz Kryo 485 + 4× 1,78 GHz Kryo 485, GPU: Adreno 640, RAM: 6 GB, interní paměť: 128/256 GB, pam. karta:
Rozměry: 145,2 × 93,3 x 9,9 mm (složený); 186,9 × 145,2 × 4,8 mm (rozložený), hmotnost: 250 g, zvýšená odolnost: ne

Displej, konektivita a baterie

8,1", AMOLED, rozlišení: 1800 × 2700 px
5G: , NFC: , Bluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac, GPS: , konektor: USB-C
Baterie: 3577 mAh, rychlé nabíjení: , bezdrátové nabíjení:

Fotoaparáty

Hlavní: 11 Mpx, f/2.0, 23mm, 1.0µm, PDAF, selfie kamera:

Nejslabším článkem tak zůstává plastový rámeček, který se při větším tlaku ochotně ohýbá, destrukce se ale nekoná; kovový kloub to nedovolí. I tak může zasednutí Surface Duo v zadní kapse vést k lehkému prohnutí, které ale v případě testovaného kusu nemělo na funkčnost žádný zásadní vliv.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku