Pogačar přiznal, že na vítězství ani nemyslel. ‚Cítil se dobře,‘ nechápali zvrat Rogličovi parťáci

Takový závěr Tour de France nemohl předpokládat vůbec nikdo. Tadej Pogačar ztrácel před závěrečnou časovkou s cílem na Planině krásných dívek 57 vteřin na krajana Primože Rogliče, a tak není divu, že už se sám smířil s druhým místem. Jednadvacetiletý Slovinec ale nakonec deklasoval zbytek startovního pole a po historickém výkonu oslaví v neděli senzační triumf na Staré dámě. V týmu Jumbo naopak logicky zavládlo zklamání.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tadej Pogačar ve žlutém trikotu

Tadej Pogačar ve žlutém trikotu | Foto: AP/Sebastien Nogier | Zdroj: ČTK

„Po dojezdu na Col de la Loze už jsem měl v hlavě jen druhé místo. Měl jsem náskok, ale pak přišel dnešek, který byl neuvěřitelný,“ citoval Pogačara server Cyclingews.com.

Neuvěřitelný obrat na Staré dámě. Pogačar nadělil Rogličovi v časovce skoro dvě minuty a vyhrál Tour

Číst článek

Právě po dojezdu středeční královské etapy na nejvyšší bod letošní Tour Col de la Loze se zdálo být o vítězi rozhodnuto. Roglič nechal Pogačara za sebou o čtvrt minuty a navýšil vedení na 57 vteřin. Zkušenější z obou Slovinců neprojevoval jedinou známku slabosti. Pak ale přišla horská časovka a fenomenální Pogačarovo představení.

Sobotní strhující souboj připomněl rok 1989, kdy Američan Greg LeMond v závěrečné časovce zlikvidoval ztrátu 50 vteřin a vyhrál závod o pouhých osm sekund před Francouzem Laurentem Fignonem.

„Jako bych byl ve snu, vůbec nevím, co říct. Znal jsem každý centimetr tratě, můj tým odvedl skvělou práci. Přesně jsem věděl, kdy zrychlit a jakou jet stopu. Už jsem jen musel šlapat a vydat ze sebe maximum,“ řekl jednadvacetiletý cyklista, který se stane nejmladším vítězem Tour od roku 1904.

Během nedělního dojezdu na Champs-Élysées už se tradičně o celkové pořadí nezávodí, a tak si může Pogačar vychutnávat pocity vítězství, podobně jako v minulosti jeho vzory. V čele závodu má náskok 59 vteřin.

„Tour jsem začal sledovat v roce 2009. Fandil jsem Albertu Contadorovi, Andymu Schleckovi a dalším. Bylo skvělé je sledovat, ale teď jsem tu ve žlutém já sám,“ usmíval se „A měl bych poděkovat svým rodičům. Asi mám cyklistiku díky nim v genech,“ dodal.

Pogačar získá hned na své premiérové Staré dámě tři trikoty - žlutý, puntíkatý pro nejlepšího vrchaře i bílý pro nejlepšího mladého jezdce.

Roglič: Dal jsem do toho všechno

Zklamání naopak zavládlo v týmu Jumbo Visma. Tom Dumoulin sice obsadil v časovce druhé místo, Wout van Aert byl čtvrtý a Primož Roglič pátý, právě držiteli žlutého trikotu ale ani solidní výsledek zdaleka nestačil.

Paruky v cyklistickém pelotonu. Čeští mulleti chtějí za rok startovat na Tour de France

Číst článek

„Neměl jsem dneska nohy, abych jel rychleji, prostě to nešlo. Dal jsem do toho úplně všechno, ale Tadej byl dnes nad moje síly,“ citovaly týmové webové stránky Rogliče.

„Znal jsem Tadejovy časy, ale nepomohlo mi to, protože jsem nedokázal reagovat. Přesto si myslím, že jsme odjeli skvělou Tour a chci poděkovat celému týmu za všechno, co pro mě udělal,“ dodal Slovinec.

Vyvrcholení závodu bylo velkým překvapením i pro jeho týmové kolegy. „Je to velká škoda. Primož se ráno cítil dobře a věděl, že bude muset předvést dobrou časovku. Nezajel ji špatně, ale Pogačar byl dnes úplně někde jinde než ostatní jezdci. Tour nám proklouzla mezi prsty,“ litoval Dumoulin.

„Primož se cítil dobře, nic nenasvědčovalo tomu, že by to nemělo vyjít. Už během časovky jsem ale viděl, že se na kole chová jinak než obvykle,“ dodal Van Aert.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme