Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Musíte mě respektovat, jsem královna Kalifornie, křičela žena v letadle

Svět

  10:07
LOS ANGELES - Neznámá žena vyvolala pozdvižení na palubě letadla americké aerolinky Spirit Airlines. Začala se totiž hádat s letuškou, která kolem ní po přistání v Sacramentu v Kalifornii chtěla projít ke dveřím. Cestující se začala rozčilovat a označila se za královnu Kalifornie.

Ženu tmavé pleti vykázali z přepravy. Tvrdila, že je královna Kalifornie. foto: Twitter/John Cardillo

Podle informací serveru Fox News letadlo přistálo během minulého týdne v Sacramentu. Ženu, kterou se zatím nepodařilo identifikovat, zachytili ostatní cestující na videu, jak se hádá s letuškou, která se kolem ní potřebovala dostat ke dveřím, aby lidé mohli začít vystupovat. Podle všeho hádka začala tím, že se letuška pokusila kolem ženy tmavé pleti projít, načež cestující zvolala „nestrkej do mě“.

Učitelka afrických studií v USA předstírala, že je černoška. Jsem kulturní pijavice, řekla

„Tak jo, ale potřebuji se dostat ke dveřím,“ odpovídá letuška na videu. Následně zřejmě strčila do batohu dané cestující, která stála v uličce.

„Viděli jste, co udělala? Sáhla na mě, chce, abych šla do vězení. Vidíte, jak ze mě dělá nepřítele?“ říká žena. Nadále pak tvrdila, že se k ní letuška chová agresivně. Sama cestující však odmítala uličku opustit a člence palubního personálu cestu uvolnit.

Na videu je zároveň vidět, že se žena následně dostala do konfliktu i s dalším spolucestující. Tu oslovovala jako „bílého privilegovaného“ člověka.

„Koho mám jako poslouchat? Jsi má šéfka? Ty seš bílá, privilegovaná, ale nejsi má šéfka. Sedni si. Ty, bílá výsado, sedni si. Teď na mě počkáte, až si dojdu na záchod, musíte mě respektovat,“ říká žena tmavé pleti.

„Máte na sobě masku, jste ve vládě. Jste naprosto omezení, už nemáte žádný bílý privilegium,“ říká žena, která měla mimochodem ochrannou roušku pod bradou, čímž porušila nařízení proti šíření koronavirové pandemie. „Já jsem královna Kalifornie,“ dodává žena na videu, než pro ní přijde člen letištní ochranky a vyvede ji ven.

Incident se stal v době, kdy ve Spojených státech již několik měsíců bují protesty proti rasismu a policejnímu násilí. Ty začaly koncem května, kdy skupina policistů během zatýkání zabila černocha George Floyda.

Autoři:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...