Hlavní obsah

Jedno z nejlepších míst na pozorování noční oblohy

Novinky, Michael Švarc

Rádi se kocháte jasnou noční oblohou? Světelné znečištění výhled na nebe často kazí, existují však místa, kde si lze hvězdy užít v celé jejich kráse. Jedním takovým je venkovská oblast Valle d’Aosta v severní Itálii, která byla vyhlášena jedním z vůbec nejhezčích míst na světě na pozorování noční oblohy, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Údolí v Itálii je oficiálně jedním z nejlepších na světě na pozorování noční oblohyVideo: Giovanni Antico, AP

 
Článek

Za bílého dne nabízí lokalita klasickou horskou scenérii s nekonečnými lukami a pasoucími se krávami. Je to ovšem noc, která sem láká návštěvníky i ze vzdálených měst, třeba z Milána. Jedním takovým je i Giorgia Fasolinová, která na venkově vlastní dům a od dětství do oblasti jezdí.

„Když je tma, chodíme ven. Jelikož kolem není žádné světlo, hvězdná obloha vás úplně obklopí, je to zážitek jako z jiného světa. Jen na moři jsem viděla hvězdy podobně jako tady,“ tvrdí Fasolinová.

Viditelnost si pochvalují i astronomové

Teď se oblasti dostalo mezinárodní pozornosti. Organizace Starlight Foundation, jež je součástí UNESCO, totiž údolí Saint-Barthélemy ve Valle d’Aosta udělila titul takzvané oblasti tmavé oblohy. Jde o park či rezervaci, kde je míra světelného znečištění velmi nízká nebo úplně nulová. Cílem je lokalitu uchránit a zachovat v ní i do budoucna dobré podmínky pro pozorování.

V údolí se nachází také astronomická observatoř. „Fakt, že obdrželo certifikaci, ukazuje, že místní nebe je krásně viditelné pouhým okem, nadto je ale obohacením i pro naše vědecké aktivity,“ tvrdí jeden ze zaměstnanců observatoře Andrea Bernagozzi.

Podle něj jasné nebe umožňuje astronomům využívat i menší teleskopy, protože jsou objekty mnohdy lépe viditelné než s větším teleskopem v oblasti s horší viditelností. „Díky místní obloze máme pomocnou ruku od samotné přírody,“ doplnil Bernagozzi.

V obci Lignan, jež v údolí leží, berou péči o jasnou noční oblohu velmi vážně. Například běžné pouliční lampy vyměnili za speciální LED verze, které nemají světlo vrhat vůbec vzhůru.

„Tyto lampy ani trochu neruší oči, které se soustředí na noční oblohu,“ uvádí šéf astronomické observatoře Jean Marc Christille. „Dopad na nebe je zcela minimální,“ doplnil.

Návštěvníci se do oblasti vydávají každou sobotu, kdy mohou po setmění hvězdy pozorovat přímo pod dohledem odborníků v observatoři. Kromě toho si mohou prohlédnout části vesmíru, které jsou viditelné pouze pomocí teleskopu. „Je to unikátní přírodní muzeum pod širým nebem, které nikde jinde neuvidíte,“ myslí si návštěvnice Giovanna Fatigusová, která dorazila až z Turína.

V sobotu 19. září, kdy začala certifikace of Starlight Foundation platit, se otevřelo také nové planetárium. V něm se mohou návštěvníci dozvědět více nejen o samotné obloze a hvězdách, ale také o sluneční soustavě a planetách.

Italská obec nabídla dovolenou zdarma. Odezva byla ohromující

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám