Když srdce puká žalem: Oborníci radí, co s tím | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Když srdce puká žalem: Oborníci radí, co s tím

...
... (istock.com)

V životě každého člověka mohou nastat situace,  které ovlivňují nejen jeho zdraví, ale také jeho psychiku. Pokud má pacient obtíže, vyhledá lékaře, aby mu pomohl se jich zbavit.

Duše + tělo = jeden celek
Zdravotní potíže mající původ v lidské psychice se označují jako psychosomatické. Samotné slovo psychosomatika vzniklo spojením dvou výrazů – psyché znamenající duši a soma označující tělo. Psychosomatika se zabývá lidskou duší i tělem, které je potřeba chápat jako propojené systémy. „Jednoduše řečeno, psychosomatická nemoc představuje problém, jehož příčina se nachází v psychice člověka, ale projevuje se tělesnými obtížemi. Psychika může být spouštěčem mnoha různých stavů a nemocí, od bolestí břicha či hlavy až k příznakům napodobujícím srdeční infarkt,“ vysvětluje MUDr. Markéta Rafajová ze společnosti uLékaře.cz.

Když srdce puká žalem...
Srdce je považováno za nejdůležitější orgán lidského těla, a to nejen tělesně, ale také emocionálně. Co se opravdu děje, pokud dochází k prožívání silných emocí? Dochází ke zrychlení srdeční frekvence a zvýšení srdečního výkonu. Člověk to vnímá jako bušení srdce, nepravidelný tep či bolesti na hrudi. Takové příznaky mohou skutečně vyvolávat obavy, že se blíží např. infarkt. Ve skutečnosti jde však pouze o přechodné nervově způsobené obtíže.

Diagnóza, jejíž léčba vyžaduje čas
Psychosomatická choroba představuje skutečnou diagnózu, ovšem léčba je většinou běh na dlouhou trať. Spočívá především v důsledném vysvětlení situace a uklidnění pacienta. Lékař by měl umět naslouchat pacientovým steskům a následně je vyhodnotit. Starosti s domnělým srdečním onemocněním často jen odvádějí pozornost od skutečných životních problémů, ať už se jedná o stres z práce, rodinné starosti, obavy ze smrti či nemoci nejbližších. Pacienti se musejí naučit rozpoznávat vyvolávající momenty svých obtíží a mít dostatečnou motivaci je řešit. Jedině tímto způsobem lze onemocnění dostat pod kontrolu.

»Srdeční« slovní obraty a rčení:
Máš srdce z kamene. 
Srdce bije jako zvon nebo na poplach.
Svírá se mi srdce. 
Srdce puká žalem.
Hrůzou se mi zastavilo srdce. 
Dobrý skutek zahřál u srdce. 
Srdci neporučíš. 
Rozhodni se srdcem! 
Co oči nevidí, to srdce nebolí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.