Milovická rezervace: Létají tu pestrobarevné vlhy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Milovická rezervace: Létají tu pestrobarevné vlhy

Vlhu nazývají ornitologové klenotem české krajiny.
Vlhu nazývají ornitologové klenotem české krajiny. (Foto pro Aha! – T. Grim)

Vzhledem připomínají tropické papoušky. Donedávna hnízdily především na jižní Moravě. Říká se jim klenot české krajiny. Zákonem chráněné vlhy pestré se začaly zabydlovat v Milovicích na Nymbursku. V místech, kde je rezervace divokých koní, zubrů a praturů!

Ornitologové v Milovicích tyto atraktivní opeřence pozorovali v rámci probíhajícího biologického monitoringu. Přitom jejich výskyt bývá mimo jižní Moravu velmi ojedinělý. „V posledních letech se však v České republice šíří do dalších regionů. Mimo jiné i v důsledku klimatických změn,“ vysvětlil Aha! Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích. Teď si pestrobarevní opeřenci našli místečko jen pár kilometrů za Prahou. První vlhy přiletěly do Milovic zřejmě na průzkum už v roce 2017. „Letos jde však o explozi pozorování v hnízdním období. Vlhy byly letos zaznamenány na všech hlavních milovických bezlesích, nezřídka právě na pastvinách velkých kopytníků. Například v půlce srpna bylo na pastvině divokých koní a praturů vyfotografováno hejno nejméně 16 vlh,“ doplnil Miloslav Jirků.

Milovice ideální?
Asi polovinu potravy vlh tvoří blanokřídlý hmyz jako vosy, sršně, čmeláci, včely a také vážky. K zahnízdění vyžadují kolmé svahy bez vegetace, v nichž si vyhrabávají hnízdní nory. „Pastvou obnovené květnaté trávníky obývá spousta blanokřídlých a zbudované tůně osídlily vážky. Velcí kopytníci navíc ve svazích rádi na svažitých místech kopyty a rohy strhávají drn, čímž vytvářejí holé břehy, ve kterých by mohly vlhy zahnízdit. Na milovických pastvinách se tak zřejmě scházejí všechny předpoklady pro vznik hnízdní kolonie vlhy pestré,“ vysvětluje Martin Šálek z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd.

Loví za letu
Ptáci rozšířili počty chráněných druhů, které se v rezervaci velkých kopytníků pravidelně vyskytují. „Vlhy pestré patří k nejatraktivnějším druhům ptáků, které v Česku žijí. Jsme rádi, že v rezervaci divokých koní našly vhodné prostředí,“ konstatoval Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina. Právě pastva divokých koní a dalších velkých kopytníků jim přispívá k bohaté potravní nabídce. „Živí se hmyzem, který chytají za letu. Dvě stě hektarů rozkvetlých luk, které pastva velkých kopytníků obnovila, zvyšují jak druhovou pestrost, tak celkové množství hmyzu, který jinak z přírody mizí,“ řekl Dostál.

Žábám se zadařilo
Na srážky bohaté letošní léto se příznivě projevilo nejenom na růstu vegetace, ale i na fauně. „Letos se poprvé od vzniku rezervace v místních tůních rozmnožily současně dva druhy žab. Konkrétně ropucha zelená a skokan štíhlý. Obojživelníci měli dostatek času ukončit svůj vývojový cyklus od vajíček po malé žabky, které se koncem prázdnin vydaly do světa,“ vysvětlil Miloslav Jirků. Žáby jsou přitom v přírodě stále vzácnější. „Ropucha zelená a skokan štíhlý patří mezi ohrožené a zákonem chráněné druhy,“ doplnil Dalibor Dostál.

Zachraňte koně!
Už dříve Aha! informovalo, že třetině stáda divokých koní z Milovic hrozí jatka kvůli nedostatku prostoru. Ochránci přírody pořádají sbírku na dokončení jejich rezervace. Z původních dvou milionů zbývá v rámci sbírky získat už jen 84 tisíc. Můžete přispět na www.donio.cz/CeskaKrajina.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.