Nejstarší a nejlepší recept na povidla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nejstarší a nejlepší recept na povidla!

Švestková povidla.
Švestková povidla. (iStock)

Jedna na povidla, druhá do suda na slivovici. Nejdůležitější činností na konci léta je zpracování švestek, tedy v Čechách. Na Moravě musí většina trnek, jak se tam plodům slivoně švestky říká, do kvasu. I když zažité pravidlo má výjimky.

Ve Zlíně-Mladcové právě bublají v obřím kotli, stejně jako před 50, 200 a více lety. Obvykle se sešli sousedé, mnohdy celá vesnice, a vaření povidel, ať už právě švestkových, hruškových, či jablečných bývalo velkou společenskou událostí. Odpeckovávalo se, míchalo, popíjela slivovice, klábosilo. Aby ne, vždyť zpracované ovoce bývalo zdrojem cukru. Ten se v českých zemích začal vyrábět až na samém konci 18. století a ještě na počátku minulého nebýval kvůli válce a ceně běžně dostupný. Hojně se používal med a právě svařená ovocná šťáva.

Topí dřevem
V některých obcích tradici zachovali, jinde obnovili. „Do jednoho kotle se vejde sto kilo trnek. Z nich se uvaří tak třicet pět až čtyřicet kilo povidel,“ popsal Jaromír Ordelt (81), tajemník zahrádkářů v Mladcové. Proces začíná brzy ráno a všichni se musí řídit receptem předků. „Kotle jsou na elektrický pohon, ale topíme v nich stále dřevem. Nejdříve se musí vymazat stolním olejem, aby se trnky nepřipálily. Přidají se tři kila vyloupaných plodů a zalijí dvěma litry vody. Když se rozvaří, teprve se přisýpají další, nevypeckované,“ přiblížil.

Dlouhé hodiny
Je to voňavý, ale dlouhý proces. Trnky se pořádně rozvaří za tři až čtyři hodiny. Poté se oheň v kotli uhasí a hmota nalije do kbelíků a pak do tzv. špricky, odpeckovače. „Točí se ručně klikou. Na jednu stranu padají pecky, do sudu teče rozvařené ovoce, lízačka. Znovu se zatopí a vše přelije zpět do kotle a vaří se dalších osm až deset hodin. Topit se musí velmi pozvolna. Hotovo je, když povidla na vařečce stékají jako hustá malta,“ uvedl. Ta pravá jsou pěkně tmavá, až černá. A pozor, nikdy se do nich nepřidává cukr.

Obnovili tradici
Stejně jako předci začali vařit povidla v Mladcové v roce 1974, kdy si místní postavili zahrádkářský dům. Švestky voní i z vedlejší sušírny. „Sušení trvá dva dny. Na plata se vejde 100 kilo.“ říká Ordelt. Teplo dodává oheň.

Nasypat, nemíchat
Nemáte 100 kilo ovoce? Uvařte si povidla doma a bez míchání.
POTŘEBUJETE: 3 kg švestek, 500 g cukru, 120 ml octa, 150 ml rumu
POSTUP: Švestky vypeckujte, v kastrolu se silným dnem zasypte cukrem a zalijte octem. Od této chvíle nemíchejte. Nechte 24 hodin v chladu odstát. Následně kastrol postavte na sporák, přiveďte k varu a hodinu zprudka vařte bez pokličky. Pak přiklopte a vařte čtyři až pět hodin na nejnižší stupeň. Nakonec přidejte rum, kdo má rád, může zkusit i skořici. Pokud máte rádi kousky, plňte rovnou do sklenic, jinak použijte tyčový mixér. Sklenky zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Sterilovat se povidla nemusejí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.