Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Prymulu zděsili „odborníci“. Připustil zavírání škol a zmínil 8000 nakažených denně

Aktualizováno -
20. září 2020
14:55
Autor: sab, simao - 
20. září 2020
12:11

Česko zaostává za Evropou a západními státy, míní epidemiolog Roman Prymula k současné koronavirové situaci. Ačkoli letní rozvolňování podle něj nebylo primárně špatně, posteskl si v neděli na Primě, že se mezitím začali ozývat odborníci, kteří ve skutečnosti žádnými odborníky na danou věc nejsou. Vládní zmocněnec míní, že je na čase uvažovat o dalším zpřísnění, zmínil i obavy z toho, že zdravotní systém dosáhne svých limitů.

Před dramatickým šířením koronaviru varoval na Primě vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula a bývalý náměstek ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). „Určitě obavy mít musíme, protože jsme ve fázi epidemického šíření s explozivním nárůstem a to je věc, která je velmi záludná. Každý den dochází k tomu, že to šíření je poměrně významné,“ uznal.

Podle Prymuly se má o nouzovém stavu uvažovat

„Je na místě o něm uvažovat,“ řekl Prymula k možnosti zavést nouzový stav. Vojtěch však následně v Otázkách Václava Moravce uvedl, že v pondělí na vládě nouzový stav navrhovat nebude.

„V tuto chvíli, že bych s tím návrhem šel na vládu, nikoli, ale asi to budeme diskutovat na vládě a budeme se bavit o všech pro a proti toho nouzového stavu,“ řekl v ČT Vojtěch.

Prymula také zmínil, že s opatřeními, která jsou vydávaná, souhlasí. „Ta opatření jsou v tuto chvíli zcela na místě a myslím si, že každý by to měl takto pochopit. To není žádné strašení,“ řekl s tím, že každý se může podívat na reprodukční číslo a vzít si kalkulačku, aby viděl, jak se nemoc šíří.

Míříme k 8 tisícům nových případů denně?

Reprodukční číslo se podle Prymuly blíží k 1,8. Jeden člověk tak již nakazí více než jednoho člověka. Epidemiolog se obává se, že se vyšplhá právě na dvojku. To by totiž znamenalo velice rychlé šíření - jeden nakažený přenese nákazu na další dva lidi.

Podle Prymuly však nyní ještě čísla stoupat budou asi týden - než se projeví nastavená opatření. „Tady je jisté, že my budeme stoupat někam do pásma 6 až 8 tisíc, pokud budeme provádět opatření, tak bychom to tady mohli oploštit. Pokud ta opatření nebudou, tak je jasné, že nám hrozí další nárůst,“ podotkl Prymula. Za sobotu byl nárůst nových případů 2046 a o začátku pandemie tak Česko registruje 48 306 potvrzených případů nákazy.

Prymula se však přiklonil k těm, kteří mluví o tom, že není důležité sledovat celkové počty nakažených: „Nás musí zajímat to, jakou máme kapacitu zdravotního systém. A tady to vidí každý - narůstá počet hospitalizovaných, narůstá počet závažně hospitalizovaných a to, co je klíčové, tak jsou tady i úmrtí. A to je to, co by si jeden každý měl uvědomit.“

Po sobotě Česko zaznamenalo 516 hospitalizovaných lidí, celkem 499 s covid-19 od jarního propuknutí pandemie zemřelo.

Prymula řekl, co ho zděsilo

Prymulovi však nyní vadí především jiná věc. „Já jsem trochu zděšen z toho, jak tady obrovský prostor dostávali lidé, kteří nejsou odborníci v tomto oboru. A říkali tady nějaké své vize, kdy to onemocnění není závažné, je to lehká chřipečka,“ posteskl si vládní zmocněnec, konkrétní osoby však nejmenoval.

Pouze dodal: „My bychom se měli vrátit každý ke své odbornosti. Tzn. statistici by měli poskytovat data, epidemiologové by měli navrhovat opatření a politici a ekonomové by měli říkat, jestli to opatření je pro stát únosné, nebo neúnosné. Tady každý říká vše a potom logicky z toho lidé mají chaos.“

Prymula zmínil i omezení sportovních utkání

Bude se tady hledat cesta, jak některé akce limitovat,“ řekl na Primě vládní zmocněnec. Problém je totiž, že lidé nedodržují nošení roušek. „Takové akce vedou k tomu, že tam ty roušky nejsou, přestože si lidé myslí, že se nenakazí, tak se nakazí,“ vysvětlil.

Diskutovat se podle něj budou i sportovní utkání. Připomněl, že v řadě evropských zemí se hraje bez diváků. „My za tou Evropou jdeme, jsme poměrně hodně zpožděni,“ posteskl si Prymula, že Česko už dávno není v situaci, kdy bylo ve zvládání koronavirové situace nejlepší v Evropě.

„Mladší generace nebere v potaz, že ta starší je ohrožena,“ zmínil také Prymula s obavami, které pramení z toho, že se nákaza dostává do domovů důchodců a pečovatelských center. „I my se můžeme dostat do situace, kdy ty kapacity můžou být omezené,“ míní.

Podle Prymuly jsme brali virus na lehkou váhu. A nyní se nám to vymstilo v počtu nových případů. „Nechci tady přesvědčovat národ, jestli to je chřipečka nebo není chřipečka,“ řekl Prymula s tím, že jeho názor je známý. Problémy ve finále podle jeho slov mohou pocítit i mladší lidé, které koronavirus přímo neohrožuje. A to kvůli vytěženosti zdravotníků. „To může ohrožovat i tu nejmladší populaci, pak prostě zdravotníci budou vyvázáni jinými aktivitami a nebudou moci poskytovat péči, kterou by poskytovat měli,“ upřesnil.

Zavírání škol do týdne?

O zavírání škol Prymula promluvil už ve středu. Pro Seznam Zprávy připustil, že pokud by se situace dramaticky zhoršovala, mohlo by se koncem září i o zavření škol uvažovat.

Toho se ale podle vyjádření pro Blesk Zprávy obává třeba exministr a ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík (ČSSD). Pro zdravotní systém by to podle něj znamenalo problémy. „Kdyby se zavřely školy, tak budeme mít málo sester, protože budou doma s dětmi, to je skutečně velké riziko,“ nastínil obavy z nedostatku personálu.

Nyní už byl Prymula konkrétnější. „Je možno zavírat střední školy, druhý stupeň, ale první stupeň úplně ne,“ řekl Prymula na Primě s tím, že tomu nahrává i epidemiologická situace, protože malé děti nejsou koronavirem tak ohrožené.

Ve školách dle Prymuly k přenosům dochází. „Do týdne by se takové opatření mohlo zrealizovat,“ řekl Prymula s tím, že hygienici vyhodnocují současná opatření. Zavíralo by se podle něj v rizikových oblastech, v souvislosti s tím zmínil Prahu.  

Video  Školy v době koronaviru: Ředitelé napínají síly, školáci mají roušky a co politici?  - Redakce Blesk Zpráv
Video se připravuje ...

Model s 3,6 milionem nakažených odmítl

Prymula přitom na Primě komentoval i jeden z modelů, který ve čtvrtek zveřejnili statistikové - až 3,6 milionu nakažených lidí kvůli podzimnímu nárůstu. „To jsou predikce, které už pro mě nejsou pravděpodobné,“ míní Prymula.

„Je logické, že bychom museli provádět opatření, která jsou už ekonomicky náročná a která by tu křivku zploštila. Nemyslím si, že jsme schopni to nechat dojít do podoby milionů,“ dodal.

Letní rozvolňování, které Česko zažilo a je teď často kritizováno, Prymula zpětně poměrně kvituje. „Já si myslím, že obecně špatné nebylo. Asi se nepočítalo s tím, že ten přístup naší populace je takový, jaký je. Lidé neberou to onemocnění jako nějaký velký strašák a lišíme se od západních zemí,“ zmínil, kde vidí jádro současného problému.

Vrásky mu však na čele přidává další věc, kterou u Čechů vypozoroval. „Panika, která se tady vytvořila, vedla k tomu, že lidé nechodili i k lékaři. X lidí tady zemřelo - a vím o tom - že prostě nechtěli jít k lékaři, aby se nenakazili, a zemřeli na náhlou příhodu břišní. Tohle je špatně, a proto bylo nutné nějakým způsobem ta opatření ztlumit,“ dodal důvod k rozvolňování a doplnil: „Ale zase je to něco za něco. Došlo k tomu, že ten nárůst je takovýto.“

Video  Roušky, peníze důchodcům a chudoba v Česku. Co zaznělo v debatě Blesku?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video  Roušky ve třídách, ochrana pro učitele a kritika manuálu: Debata Blesku o školství  - Redakce Blesk Zpráv
Video se připravuje ...

Pohybovenadany ( 21. září 2020 03:38 )

Nechat děcka doma a doma ať maji roušky na hlavách !

Pohybovenadany ( 21. září 2020 01:02 )

Abych nezapomněl ... měli by se nakoupit nějake roušky z Činy !

Pohybovenadany ( 21. září 2020 00:59 )

Kdo tomu bbordelu velí ? Prymula, Hrib,Vojtěch, Babiš, Jágrová ? Zmatek je v tom pořádný ! Hlavně že pivo chutná

zdenios ( 20. září 2020 21:10 )

Takže se neví, jak otestovaní a nakažení k tomu přišli? Kolik jich bylo aktivně sportovat? Kolik jich bylo v zahraniční a kde? Kolik jich bylo na pracovišti, kde se už neměří teplota a kde se roušky zrušily, i když tam pracují cizinci studenti i starší rodičové i jako brigádníci 12 hodin denně a to skoro každý den v týdnu? Kolik řidičů i spolujezdců plyve sliny z okýnka na chodce a cyklisty? Kolik cizinců se u nás pobavilo? A třeba se i ukáže, že testy byly nepřesné a špatně vyhodnocené. Každý si dnes kupuje podpůrné léky, minerály a vitamíny. Nebo se jen eviduje cifra nakažených a porovnává se světem? To je ta hlavní veličina?

svetr1 ( 20. září 2020 20:28 )

Nezavid

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa