Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kajakářská pohádka pokračuje. Kudějová je mistryní Evropy, Hilgertová bere bronz

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu, 20. září 2020 v Praze. Kategorie K1 ženy, finále. Kateřina Kudějová z České republiky se v cíli raduje ze zisku titulu. foto: ČTK

Praha - Kajakářka Kateřina Kudějová se stala v pražské Troji mistryní Evropy ve vodním slalomu. Na kontinentálním trůnu vystřídala Amálii Hilgertovou, jež při obhajobě titulu skončila třetí, a navázala na sobotní vítězství kajakáře Jiřího Prskavce a kanoistky Gabriely Satkové. Až v posledním individuálním finále skončilo zlaté tažení domácí reprezentace. Ukončil ho mistr světa Benjamin Savšek ze Slovinska, který obhájil titul mezi kanoisty před českými vodáky Lukášem Rohanem a Václavem Chaloupkou.
  12:58aktualizováno  14:09

Rohan si ziskem stříbra zároveň jako poslední český reprezentant zajistil místo v olympijském týmu pro hry v Tokiu. Čeští vodáci v závodech jednotlivců vybojovali na Vltavě sedm medailí z dvanácti možných.

Třicetiletá Kudějová přidala kontinentální titul k tomu světovému z roku 2015 v Londýně. Hilgertová skončila třetí s dvousekundovou penalizací. Mezi české reprezentantky se vklínila Camille Prigentová z Francie, jež byla přitom nejrychlejší ženou na trati. O zlatou medaili se připravila dotykem hned v první brance. S čistě jedoucí Kudějovou prohrála o 1,90 sekundy, Hilgertovou porazila o 82 setin.

Páté místo v desetičlenném finále obsadila Veronika Vojtová, čtvrtá česká účastnice Antonie Galušková neprojela branku a skončila devátá.

Zlatou žeň českých slalomářů ukončil až třiatřicetiletý Savšek, který získal už třetí titul mistra Evropy po letech 2015 a 2019. Světový šampion z roku 2017 zvítězil s velkou převahou o 3,76 sekundy.

Rohanovi by ani čistá jízda na zlato nestačila, s jedním dotykem branky nechal za sebou bezchybně pádlujícího Chaloupku o 86 setin. Vojtěch Heger byl mezi desítkou finalistů pátý, o stupně vítězů se připravil třemi „šťouchy“.

Bez medaile dnes skončili v české metropoli úřadující mistři světa. Slovinka Eva Terčeljová byla čtvrtá, Francouz Cédric Joly neprojel dvě branky a žádného z devíti finálových soupeřů neporazil.

Autor: