Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nouzový stav nyní Vojtěch vládě navrhovat nebude. Podle Prymuly hrozí uzavření škol i omezení hromadných akcí

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Foto: ČTK
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) očekává v pondělí na vládě debatu o nouzovém stavu, nebude ale navrhovat jeho vyhlášení. Aktivování Ústředního krizového štábu podle něj pomůže zlepšit komunikaci. Epidemiolog Roman Prymula varoval, že se Česká republika může dostat na šest až osm tisíc denních přírůstků nemoci covid-19. Křivka se podle něj začne zplošťovat až poté, co zaberou opatření.

Podle ministra zdravotnictví není nyní namístě zavádět nouzový stav. Vojtěch v Otázkách Václava Moravce řekl, že na zítřejší jednání vlády s návrhem na vyhlášení nouzového stavu nepůjde. Naopak podpořil znovuzavedení Ústředního krizového štábu. „Měl by být svolán a bude to dobře pro komunikaci, epidemie covid-19 je ale stále zdravotním problémem,“ řekl ministr v České televizi s tím, že samotné svolání štábu epidemii neodstraní.

Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Prymula v televizi Prima uvedl, že se Česká republika od Západu liší tím, že onemocnění nebereme vážně. Reprodukční číslo se podle něj blíží hodnotě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější