Počet obětí medikánu Janos v Řecku stoupl, zaplaveno bylo 5000 domů

Na tři vzrostl počet obětí středomořského hurikánu Janos, který zasáhl Řecko. Pod spadlou střechou jednoho z domů ve vesnici blízko města Karditsa bylo nalezeno tělo muže, uvedla dnes aténská tisková agentura. V sobotu hasiči oznámili, že našli na dvou různých místech těla starší ženy a muže. Úřady stále pátrají po jedné ženě.

Janos v pátek vyvracel stromy a způsobil výpadky proudu na Jónských ostrovech. V sobotu se tento tzv. medikán, tedy středomořský hurikán, přehnal centrálním Řeckem, kde nejvíce zasáhl oblasti kolem měst Karditsa a Farsala, a zamířil na jih na ostrov Kréta. Tam dorazil v sobotu v noci a silné deště zde zaplavily ulice a obchody.

Oborníci odhadují, že v oblasti Karditsa bylo zaplaveno asi 5000 domů. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, který má v příštích dnech region navštívit, slíbil, že vláda poskytne postiženým oblastem pomoc, uvedla agentura Reuters.

Περισσότερα από 5.000 σπίτια στην Κεφαλονιά έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές μετά το καταστροφικό πέρασμα του Μεσογειακού Κυκλώνα ΙΑΝΟΥ. #ΙΑΝΟΣ #IANOSΦωτογραφίες από Άσσο, Kefalonia Press. pic.twitter.com/cnVZCg7aQR

— meteo.gr - Ο καιρός (@meteogr) September 20, 2020

Hasiči uvedli, že od okamžiku, kdy bouře zasáhla Řecko, obdrželi více než 2450 žádostí o pomoc při záchraně uvězněných osob, odstraňování stromů a odčerpávání vody z domů a obchodů.

Medikány se vyskytují ve Středomoří poměrně vzácně, zejména v období od října do března. Například v roce 2018 způsobil medikán Zorba v Řecku rozsáhlé škody. V roce 2017 přišlo při náhlých záplavách o život 25 lidí a stovky osob zůstaly bez domova.

Související

Hurikán

Středomořský hurikán Janos dál pustoší Řecko. Má první dvě oběti, z města je jezero

Středomořský hurikán Janos má první dvě oběti. Takzvaný medikán, tedy středomořský hurikán, v pátek vyvracel stromy a způsobil výpadky proudu na Jónských ostrovech a západním Peloponésu, než se dnes přesunul na centrální části Řecka, kde zaplavil ulice a domy. Zasáhl hlavně oblasti kolem měst Karditsa a Farsala, uvedla s odvoláním na místní úřady agentura Reuters.

Více souvisejících

hurikán Janos (Řecko 2020) Řecko Hurikán Počasí

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 45 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Německo zatklo muže za špionáž v europarlamentu pro Čínu. Peking reaguje

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy