Zeman podpořil zrušení superhrubé mzdy, ale jen na dva roky, oznámila Schillerová

Prezident Miloš Zeman podle ministryně financí Aleny Schillerové za ANO podpořil zrušení superhrubé mzdy, s nímž souvisí zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu, ale pouze na dva roky. Další vláda by se měla touto změnou zabývat znovu, uvedla ministryně.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 15:22 20. 9. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Michal Růžička | Zdroj: MAFRA / Profimedia

O rozpočtu na příští rok a souvisejících daňových změnách diskutoval v neděli v Lánech expertní tým prezidenta Zemana za účasti ministryně Schillerové a premiéra Andreje Babiše (ANO).

Babiš se sešel se Zemanem. Prezident měl výhrady ke zrušení superhrubé mzdy, apeloval na investice

Číst článek

Členové expertního týmu doporučili, aby snížení daně z příjmu z 19 na 15 procent bylo časově limitováno dvěma roky, a aby bylo kompenzováno výrazným snížením objemu daňových výjimek,“ informoval poté na twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezident přitom dříve záměr zrušit superhrubou mzdu krizoval. Označil ho za pokus o nabourání díry do státního rozpočtu.

Dohodu na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu koaliční strany oznámily koncem srpna.

Rozpočtový dopad by podle odhadů představoval 70 až 90 miliard korun ročně, Babiš mluví o výpadku 73 miliard.

O rozpočtu

Schillerová České televizi v sobotu k návrhu rozpočtu na příští rok řekla, že počítá se schodkem 116 miliard korun. Nezapočítala však při tom další možná opatření proti koronaviru, ani potenciální výpadek způsobený zrušením superhrubé mzdy.

Schodek se před schvalováním rozpočtu pravděpodobně výrazně prohloubí kvůli dalším opatřením přijímaným v souvislosti s koronavirem, uvedla ministryně.

„Příjmová strana je zatížena značnými nejistotami. Nemáme dohodu na superhrubé mzdě, to je jednoznačně spojeno s dohodou na rozpočtu. A je tam celá řada pozměňovacích návrhů k daňovému balíčku,“ řekla Schillerová v České televizi.

Ovčáček v neděli uvedl, že expertní tým projednal návrh státního rozpočtu na rok 2021. Byla oceněna výše schodku a naopak kritizováno snížení investic,“ napsal hradní mluvčí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme