Hlavní obsah

Chudým v karanténě Británie platí, aby ji dodržovali

Novinky, jem
Londýn

Vláda britského premiéra Borise Johnsona v boji s epidemií koronaviru ve Spojeném království značně přitvrdila. Těm, kdo poruší pravidla nařízené samoizolace, budou odteď ukládány tučné pokuty ve výši až 10 tisíc liber (téměř 292 tisíc korun). Nízkopříjmovým občanům v karanténě naopak stát vyplatí 500 liber (přes 14,5 tisíce korun), aby je motivoval k jejímu dodržování. Informoval o tom deník The Daily Mail.

Foto: Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Zmíněná pokuta by měla podle Johnsona hrozit lidem, kteří by byli na koronavirus pozitivně testováni, obdrželi by výzvu zůstat doma, ale neřídili by se jí. Při prvním prohřešku počítají úřady s pokutou tisíc liber, vyšší peněžní tresty budou následovat při opakovaném porušování nařízené izolace.

Británie nestíhá testovat, Johnson nevyloučil druhý kompletní lockdown

Zahraniční

Zpřísnění pravidel přichází v době, kdy se v Británii na vládní úrovni rozhoduje o případné druhé kompletní uzávěře; takzvaném lockdownu. Ministr zdravotnictví Matt Hannock v sobotním rozhovoru pro stanici Sky News řekl, že bude záležet na osobní odpovědnosti občanů.

V Británii od začátku epidemie přišlo o práci skoro 700 tisíc lidí

Ekonomika

„Nechci vidět další opatření, další restriktivní opatření, ale naneštěstí pokud lidé nebudou dodržovat pravidla, je otevřená cesta k tomu, aby se virus šířil. Rozhodne to individuální chování 60 milionů lidí, jestli budeme moci zůstat u místních opatření, nebo se budeme muset znovu uchýlit k celonárodní akci,“ řekl Hannock.

Současný přírůstek nemocných se v Británii pohybuje okolo 4500 denně, a přibližuje se tedy už k dosavadnímu květnovému vrcholu epidemie, kdy bylo odhaleno okolo 6000 nakažených pacientů denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám