Viňales

Viňales

11
Fotogalerie

MotoGP: Šestým vítězem letošní sezóny se stává Viňales

Delší dobu vedl Bagnaia, ale několik kol před koncem upadl. Pro výhru si dojel Maverick Viňales, který se tak stal šestým vítězem letošního roku. Druhý skončil Joan Mir. Fabio Quartararo sice projel cílem jako třetí, ale dostal penalizaci za překračování limitů dráhy. Třetí místo tedy získal Pol Espargaro. Podium tak bylo kompletně Španělské.

Do druhého závodu v Misanu, který byl vypsán na 27 kol, vyrážel z první pozice Maverick Viňales. Z první řady dále vyráželi i Jack Miller a Fabio Quartararo. Miller měl dnes náročný začátek dne, když ve warm upu nepříjemně upadl, ale naštěstí je v pořádku.

Po startu se vedení na chvíli ujal Miller, ale následně se na první místo dostal Viňales. Na třetí místo se zařadil Bagnaia. Quartararo po startu ztratil jednu pozici, klesl na čtvrté místo.

Hned v úvodu měli incident Aleix Espargaro a Franco Morbidelli. Espargaro skončil na zemi, Morbidelli situaci ustál, ale klesl až na devatenácté místo, což rozhodně bylo velké zklamání pro jezdce, který před týdnem v Misanu vyhrál.

Následně na zemi skončil i Valentino Rossi a o chvíli později i Brad Binder. Jezdci jsou v pořádku.

Pětadvacet kol před cílem pokračoval na první pozici Viňales, ale Bagnaia byl hodně rychlý, propracoval se na druhé místo a blížil se Viňalesovi. Na třetí místo se posunul Pol Espargaro. Čtvrtý byl Quartararo. Miller projel jednu ze zatáček dost zeširoka, takže klesl na páté místo.

Binder se po pádu ještě rozjel, ale následně upadl znovu. Naštěstí i po druhé nehodě zůstal v pořádku.

Rossi se po své nehodě také znovu rozjel, ale o něco později nakonec odstoupil.

Třiadvacet kol před závěrem už byl Bagnaia úplně těsně za vedoucím Viňalesem a bylo jen otázkou času, kdy dojde k útoku.  Ještě v témže kole se pak Bagnaia skutečně dostal před Viňalese. Viňales nebyl schopen odpovědět na Bagnaiův nástup a předjetí mu nevrátil. Třetí místo držel Pol Espargaro. V první pětce byli i Quartararo a Mir. Dobře si v této fázi vedli i nováčci Lecuona a Alex Márquez. Lecuona byl šestý a Márquez osmý. Mezi dvojicí nováčků byl Miller. Millera pak ovšem postihl nějaký problém a Australan se hodně propadl. Následně musel zamířit do boxů a odstoupit.

Dovi, který do dnešního závodu nastoupil jako vedoucí muž šampionátu byl osmnáct kol před koncem až na deváté pozici za Alexem Márquezem. Před Márqueze se na sedmé místo posunul Oliveira, kterého sice trápí bolest ramene, ale rychlost mu evidentně nechybí.

Morbidelli, který měl v úvodu incident s Aleixem Espargarem, se posunul na patnácté místo.

Patnáct kol před šachovnicí pokračoval ve vedení Bagnaia. Viňales na druhé pozici ztrácel zhruba 1,5 sekundy. Zhruba dvě vteřiny na Viňalese pak ztrácel Pol Espargaro na třetí pozici. Čtvrtý Quartararo také nebyl v úplně nejtěsnějším kontaktu s Espargarem. Boj se odehrával až mezi Lecuonou a Oliveirou o šesté místo. Oliveira se dokázal dostat před mladého Španěla a přibližoval se Mirovi na páté příčce.

Devět kol před závěrem se nic neměnilo na prvních pozicích. Bagnaia stále vedl, Viňales zůstával druhý. Pol Espargaro byl třetím, ale Fabio Quartararo už se mu dost přiblížil. Rychlé tempo v této fázi měli i Mir a Oliveira, kteří byli na pátém a šestém místě.

O něco později ovšem Bagnaia z první pozice upadl. Vedení se ujal Viňales. Pol Espargaro se tedy posunul na druhé místo, ale Quartararo na něj útočil. Následně pak Quartararo dostal varování na překračování limitů dráhy. Espargarovi s Quartararem se přibližoval Mir, který využíval bojů mezi jezdci před sebou. Šestý Oliveira sice neměl špatné tempo, ale na jezdce před sebou už ztrácel hodně.

Čtyři kola před cílem už byli Espargaro, Quartararo a Mir těsně za sebou a bojovali spolu o podium. V dalším kole se Mir dostal na třetí místo před Quartarara. A v následujícím okruhu se Mirovi podařilo překonat i Espargara. Následně Espargaro klesl i za Quartarara.

Iker Lecuona skončil na zemi, naštěstí je v pořádku, ale šance na dobrý výsledek je pryč.

Quartararo dostal penalizaci „long lap“, nicméně v posledním kole si tento trest neodpykal, takže mu v závěru byla udělena penalizace ve výši 3 sekundy.

Pro výhru si dojel Maverick Viňales a stal se tak šestým různým vítězem v letošním roce. Na druhém místě dojel Joan Mir. Jako třetí sice cílem projel Fabio Quartararo, ale kvůli penalizaci o třetí místo přišel. Třetí místo tak získal Pol Espargaro. Quartararo tak klesl na čtvrté místo. První pětku uzavřel Miguel Oliveira. Šestý skončil Takaaki Nakagami.

Pro svůj zatím nejlepší výsledek v MotoGP si dojel vítěz dnešního warm upu - Alex Márquez. Mladší z bratrů Márquezových dnes obsadil sedmé místo.

Dovi dorazil do cíle jako osmý, což mu vzhledem ke Quartararově penalizaci stačí na udržení vedení v šampionátu. Na kombinéze si Dovi vezl nápis "nezaměstnaný". Jednalo se o nápad jeho přátel, s nimiž prohrál sázku. Zmíněná sázka spočívala v tom, že pokud by se Dovi v minulém závodě dostal do vedení šampionátu, dá si na kombinézu tento nápis. Dovi se do čela šampionátu dostal, takže musel odjet závod s výše zmíněným nápisem.

Morbidelli se po úvodním  incidentu s Aleixem Espargarem nakonec dokázal propracovat až na deváté místo. Desítku uzavřel Petrucci.

Další závod se pojede už příští týden v Barceloně.

GP Emilia-Romagna - MotoGP, závod

P. Jezdec Motocykl Km/h Čas/Ztráta
1 Maverick VINALES Yamaha 163,2 41'55,846
2 Joan MIR Suzuki 163,1 2,425
3 Pol ESPARGARO KTM 162,9 4,528
4 Fabio QUARTARARO Yamaha 163 6,419
5 Miguel OLIVEIRA KTM 162,7 7,368
6 Takaaki NAKAGAMI Honda 162,5 11,139
7 Alex MARQUEZ Honda 162,5 11,929
8 Andrea DOVIZIOSO Ducati 162,4 13,113
9 Franco MORBIDELLI Yamaha 162,2 15,88
10 Danilo PETRUCCI Ducati 162,1 17,682
11 Johann ZARCO Ducati 161,7 23,144
12 Alex RINS Suzuki 161,6 24,962
13 Bradley SMITH Aprilia 161,3 30,008
Neklasifikováni    
  Iker LECUONA KTM 162,7 3 kola
  Francesco BAGNAIA Ducati 163,6 7 kol
  Valentino ROSSI Yamaha 159,6 12 kol
  Tito RABAT Ducati 160,5 15 kol
  Jack MILLER Ducati 160,8 20 kol
  Brad BINDER KTM 147,1 24 kol
  Aleix ESPARGARO Aprilia   0 kol

Foto: Václav Duška Jr.

Doporučujeme

Články odjinud