Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Vojtěch se nemůže zaručit za kvalitu respirátorů posílaných poštou. Podle Hamáčka prošly testováním

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci k situaci kolem epidemie koronaviru. foto: ČTK

PRAHA - Ministerstvo zdravotnictví se nemůže zaručit za dostatečnou kvalitu a odpovídající normu roušek a respirátorů, které resort vnitra tento týden rozdělil mezi obyvatele starší 60 let. Uvedl to v pořadu Otázky Václava Moravce ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček ale občany ujistil, že jsou ochranné prostředky v pořádku.
  17:47aktualizováno  19:07

„Tyto respirátory nenakupovalo ministerstvo zdravotnictví, nakupovali je kolegové z ministerstva vnitra,“ uvedl v OVM ministr Vojtěch.  „Nedokážu nyní říci, jestli splňují všechny parametry včetně propustnosti. Věřím, že kolegové je otestovali a mají veškeré certifikáty,“ dodal Vojtěch s tím, že jeho resort se může zaručit pouze za ty respirátory, které sám nakupoval a nechal otestovat Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, podotýká ministr. Podle výsledků testů byla zhruba třetina respirátorů dodaných z Číny nefunkční.

Blamáž při rozesílání roušek seniorům? Pošta je mohla znehodnotit, třídění zkoumá lékový ústav

Za „své“ respirátory se ovšem postavil ministr vnitra Jan Hamáček.  „Respirátory distribuované občanům jsou plně v souladu s dopor. EU 2020/403 a předpisy ČR. Byly přezkoušeny notifikovaným pracovištěm - Výzkumný ústav bezp. práce (protokol cislo 105/2020 dne 1. 4. 2020, vysoko překračují úroveň ochrany pro standard FFP2,“ napsal na Twitteru.

Lidé si tento týden na sociálních sítích otevřeně stěžovali na stav, v jakém roušky a respirátory přišly. Vadilo jim mimo jiné to, že je Česká pošta rozvážela už rozbalené a bez návodu či jakéhokoliv dokumentu, který by jasně indikoval, jakou normu respirátory splňují. Oboje je zřejmě porušením zákona o ochranných prostředcích. Podle něj mají všechny OP dorazit ke spotřebiteli v originálním balení a s návodem.

Kvůli neodborné manipulaci mohou navíc roušky být znehodnocené. „V prvé řadě je nezbytné říci, že se nejedná o sterilní výrobky. Obecně lze však konstatovat, že se zdravotnickými prostředky by podle zákona mělo být zacházeno tak, aby před dodáním uživateli nedošlo k porušení originálního balení,“ uvedla pro server iDNES.cz mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Barbora Peterová.

O rozdávání pěti roušek a jednoho respirátoru třídy FFP2 starším lidem rozhodla vláda. Distribuce vyšla na zhruba 15 milionů korun. Způsob distribuce šetřil Státní ústav pro kontrolu léčiv, jemuž se nelíbilo, že pošťáci ústenky rozbalují a vkládají po pěti volně do obálek, což je v rozporu s pravidly pro nakládání se zdravotnickým materiálem. „Jsme přesvědčeni, že uvedené zásilky obsahují roušky, které jsou osobními ochrannými pomůckami, nikoli zdravotnickým materiálem. S těmito zásilkami bylo nakládáno v odpovídajících hygienických podmínkách,“ podotkl mluvčí České pošty Ivo Vysoudil.

Zástupci pošty v pátek provedli vnitřní kontrolu na pobočce v Mníšku pod Brdy. Tamní doručovatelka upozornila televizi CNN Prima News na to, že pošta nedodržuje předepsaná pravidla při balení roušek pro seniory, a následně byla propuštěna pro nadbytečnost. Bývalá pracovnice podle vedení pošty porušila hygienická pravidla, ale je potřeba zjistit, zda k tomu nedostala pokyn.

Autoři: