Hlavní obsah

Situace v Praze je opravdu vážná, řekl primátor Hřib

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V neděli večer jednala bezpečností rada hlavního města o aktuální situaci kolem koronaviru. Praha patří mezi nejvíce postižené oblasti. Primátor Zdeněk Hřib řekl, že situace je vážná. Česko má denně 30 pozitivních případů na 100 000 obyvatel, což jsou vyšší čísla, než byla na jaře v Itálii či v USA.

TK po jednání Bezpečnostní rady hl. m. PrahyVideo: ČTK

 
Článek

V Praze kromě opatřeních platných v celé ČR navíc od pondělí platí mít roušku i na venkovních organizovaných akcích. „Je to nutné proto, abychom zpomalili další nárůst pozitivních,“ řekl Hřib.

Podle něj je třeba dodržovat zmiňované pravidlo 3R. Roušky, ruce, rozestupy. Podle něj jsou ještě rezervy právě u dezinfekce rukou. Uznal, že dodržet rozestupy není vždy možné. Vyzval k instalaci aplikace eRouška. Město spustí kampaň, kde využije známé tváře, instalaci by měla propagovat především mezi mladými.

Město navíc chce mít zástupce v krizovém štábu. Radní pro oblast zdravotnictví Milena Jonová řekla, že existuje velká disproporce testování, do hlavního města se jezdí testovat lidé i ze středních Čech, protože zatímco pražská odběrová místa denně otestují 6000 lidí, středočeská jen 800, ač je počet obyvatel srovnatelný. Město v nejbližších dnech otevře další odběrové stany. Laboratoře prý mají kapacity na testování, nestíhají se ale odebírat vzorky.

Praha je červená

V hlavním městě hygienici za posledních sedm dní potvrdili téměř 216 případů v přepočtu na 100 000 obyvatel.

Praha je na tzv. semaforu také jediným regionem, který je červený, což znamená narůstající komunitní přenos, kde se u velké části nákaz už nedaří dohledávat jejich původce.

Většina okresů v okolí hlavního města je oranžových.

Mapa odběrových míst na covid-19 v ČR

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám