Hlavní obsah

Nový cvičný letoun T-7A Red Hawk pro americké letectvo může jít rovnou do výroby

– Washington
Novinky, Alex Švamberk

Firmy Boeing a Saab oznámily, že už druhý kus jejich proudového cvičného letounu pro pokračovací výcvik T-7 Red Hawk odpovídá sériové podobě. Typ před dvěma lety vyhrál soutěž na nový cvičný letoun, kterou vypsalo americké letectvo USAF. Sériová výroba může začít, aniž by stroj prodělal všechny fáze přejímání, protože obě firmy uplatnily při vývoji pokročilé technologie. Své schopnosti prokázal během řady zkoušek.

BEZ KOMENTÁŘE: Boeing T-7A Red HawkVideo: Boeing

 
Článek

„V tuto chvíle je to už produkční stroj,“ řekl ředitel vývojových dílem Boeingu Phantom Work Darryl Davis, když předváděl druhý vyrobený kus s imatrikulací N382TX, který už prodělal pevnostní zkoušky.

Obě společnosti dokázaly postavit letadlo bez velkého objemu práce, když použily pokročilé formy jako lepení, 3D tisk a další technologie snižující náklady, řekl Davies. Jejich použití usnadnilo výrobu pilotní kabiny, řekl manager programu Ted Torgerson serveru Breaking Defence. Normálně konstrukce kokpitu zabere šest týdnů a vyžaduje použití nákladného vybavení. „My jsme zkrátili šestitýdenní proces na osm dní,“ dodal Torgerson. Počet hodin na montáž letadla se díky digitálním technologiím snížila o 80 procent.

Foto: Boeing

Oba vyrobené cvičné letouny T-7A Red Hawk

Klíčový je software, který musí jít upravovat a současně odpovídat i softwaru bojových typů čtvrté a páté generace, jako jsou F-15, F-16, F-22 i F-35.

Typ vyhrál soutěž na nový letoun pro pokračovací výcvik, který nahradí letité Northropy T-38 Talon. T-7A Red Hawk porazil T-50 Golden Eagle, se kterým přišel Lockheed spolu s Korea Aerospace. Porazil i T-100 od skupiny Leonardo vycházející ze stroje M-346 Master.

Vyrobit se má 351 nových strojů a dodat 40 simulátorů.

Foto: Boeing

První vyrobený cvičný letoun T-7A Red Hawk se zapnutým přídavným spalováním

První let absolvoval prototyp Red Hawku 20 prosince 2016. Letos v létě absolvoval řadu náročných zkoušek, kdy se testoval i let na zádech, nebo spuštění motoru General Electric F404 poté, co by za letu vysadil. Stroj má být schopen doplňovat palivo za letu a nést i výzbroj, takže může sloužit i jako lehký stíhací nebo bitevní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám