Za nejlepší komedii, režii a scénář. „Snad až moc cen na snímek natočený v jediné místnosti, jsem tím poctěn,“ vzkázal porotě i divákům skromně autor a režisér Jiří Havelka, který na festival nemohl z různých důvodů přijet osobně. Za nejlepší ženský herecký výkon převzala cenu Petra Hřebíčková, která zaujala porotu v komedii Štěstí je krásná věc.

Film Romana Polanského Žaluji!
Film Žaluji! odkazuje k dnešku

„Nad scénářem jsme hodně přemýšleli. Film původně roztočil Tomáš Svoboda, který nám dával asi až moc svobody. Když štafetu převzal Jiří D. Novák, řadu věcí jsme ještě domýšleli na place. Od začátku jsem ale věděla, že mě tahle postava bude bavit,“ řekla herečka o manželce, která se svým mužem vyhraje velký obnos peněz a jede si „to užít“ do Prahy.

Nejlepší komediálním hercem se stal Hynek Čermák, který si zahrál ve Vejdělkově adaptaci Bočkova románu Poslední aristokratka. Bodoval i kameraman tohoto snímku Vladimír Smutný, jenž vyhrál cenu za výtvarný počin.

Speciální cena pro Elišku Balzerovou

Cenu za výkon mladého umělce do třiceti let dostala herečka Veronika Marková, jež na sebe upozornila ve filmu Bourák. Speciální ocenění za nezapomenutelné role vyhrála Eliška Balzerová. Populární cenu Novoměstský hrnec smíchu udělovanou za naměřený čas, kdy se diváci během projekce smějí, získal film Dušana Rapoše Ženská pomsta. Zájem diváků byl navzdory nutným rouškám a zvýšené hygieně solidní, vedení festivalu bylo spokojeno.

Dokumentární snímek „Rok na dědině“
Film o Slovácku zazářil na prestižním festivalu v Panamě

„Oproti loňsku přišlo na soutěžní filmy jen o sto padesát diváků méně, celkem dorazilo do kina přes 1750 lidí,“ řekl šéf festivalu Zdeněk Krákora. „Největší zájem byl o snímky 3Bobule, Štěstí je krásná věc a Ženská pomsta. Skvělé byly i debaty po projekcích, včetně těch, jež probíhaly přes zoom na plátně.“ Publikum ocenilo také speciální komediální roušky s úsměvy a kníry, vyprodané byly už během prvních dní. Příští 43. ročník se uskuteční v Novém Městě nad Metují od 13. do 19. září 2021.