Hlavní obsah

Pět náznaků, že randíte s emočně nevyzrálým člověkem

Novinky, Bohumila Kunertová

Emoce hrají v lidském životě důležitou roli. Pomáhají uvolňovat napětí, vyjadřovat vnitřní pocity, někdy ale také škodí. Svou roli sehrávají i ve vztahu. A stejně jako mnoho dalšího i ony se vyvíjejí. Jak poznat, že člověk, se kterým randíte, je stále poněkud „emočně nevyzrálý”?

Foto: Profimedia.cz

Máte pocit, že se váš protějšek i přes svůj dospělý věk chová jako puberťák?

Článek

Spontánnost, určitá životní naivita nebo snaha řešit všechno rychle a hned - vlastnosti, které nejsou někdy na škodu, ale všeho s mírou. Právě některé tyto vlastnosti pak bývají charakteristickými rysy lidí, kteří i přes svůj věk (přes dvacet, někdy i přes třicet) svým chováním v mnohém stále připomínají teenagery. Jsou impulzivní, dramatičtí, často jim chybí určitý nadhled.

Uvedený trend získává na síle již několik posledních let. To, že na rande s vámi přijde muž nebo žena, kteří jsou vlastně stále teenagery v těle dospělého, ale na první pohled málokdy poznáte.

Co je to emoční inteligence a jak moc ovlivňuje naše životy

Vztahy a sex

Jako první bývá „maskovacím” manévrem věk dotyčného. A za druhé - vlastnosti, jako právě spontánnost a životní naivita bývají zpočátku tak okouzlující, tak proč řešit, že to může být za čas jinak? Možná proto, že vztah s takovým člověkem nebývá mnohdy dlouhodobě udržitelný.

Jak odborníci dodávají pro web Yourtango, pokud opravdu chcete zjistit, že dotyčný po vašem boku je stále „poněkud zamrzlý teenager”, zkuste se zaměřit na několik následujících znaků.

1. Ze všeho je krize a je třeba to ihned řešit

Život emocionálně nevyzrálého jedince často připomíná pinballovou herní kuličku. Poskakuje od jedné krize ke druhé, popisují vědci.

Nepřekonatelná katastrofa je, když šéf povýší někoho jiného místo vašeho partnera (partnerky), protože tak vyjádřil neúctu k jeho práci (a je jedno, že dotyčný povýšený pracoval více, déle a lépe).

Jak prožíváte vztah? Mnohé prozradí váš typ citové vazby

Vztahy a sex

Nezvedáte dotyčnému telefon po prvním zazvonění, nebo hned nevoláte zpátky? Katastrofa, protože to bere jako nedostatečnou ochotu věnovat mu pozornost.

Nezavoláte domů, že přijdete o něco později - znovu katastrofa. Dotyčný může mít pocit, že vašemu vztahu nevěnujete prioritu, jakou si zaslouží.

2. Pokud se mnou nesouhlasíš, jsi špatný člověk

Emočně nevyzrálí jedinci často podléhají víře, že jejich názor a pohled na věc je ten jediný správný. Pokud s nimi nesouhlasíte, jste podle nich špatný člověk, nebo jim dokonce ubližujete.

Pokud se ve snaze uklidnit situaci pokusíte to dotyčnému nějak vynahradit, nejspíš se nesetkáte s pochopením. Pravděpodobnějším poznatkem bude, že jste to vlastně dělali jen z pocitu viny, tudíž jste špatní opět vy.

3. Velmi časté neshody 

Vybavíte si z doby vlastního dospívání, nebo od někoho z okolí, jak reagují puberťáci na jakoukoli situaci, která není po jejich? Minimálně zvýšeným hlasem, případně uražením, častěji ale hádkou. A právě tak se může chovat i „dospělý teenager”.

A nejde jen o to, že se budete hádat o důležitých věcech - on se bude hádat vlastně kvůli všemu, i té největší prkotině. A proč? No protože on má vždy pravdu, a vy se mýlíte.

Emocionální upír aneb Když z vás partner vysává energii

Vztahy a sex

4. Rád si hraje na oběť

Možná vás překvapí, jak často si dotyčný „teenager” ve vztahu hraje na oběť - a je jedno čeho. Nepochopení v práci od šéfa, kolegů, v rodině, dokonce i třeba sousedovy kočky.

A jelikož je on nebo ona obětí, vyžaduje proto adekvátní pozornost a neomezenou podporu od svého protějšku. Jak odborníci dodávají, pokud si chcete vztah ještě chvíli udržet, nikdy si na roli oběti svého partnera nestěžujte. Nedoufejte, že konstruktivní komunikace povede k pochopení. Naopak častěji budete označeni za někoho, kdo jim ubližuje a nechápe.

5. Chci to, zasloužím si to 

Emočně nevyzrálí lidé mají často pocit, že jim život i lidé okolo křivdí a nechápou je. I proto si často dělají „radost” tím, že si pořizují hromadu věcí, které si podle nich za všechna ta příkoří „zaslouží”. Nové auto, kabelku, boty - často se doslova chovají jako utržení ze řetězu.

To mívá samozřejmě mnohdy za následek v lepším případě neustále prázdné konto, v horším narůstající dluhy.

Možná si říkáte, že to je možná ta chvíle, kdy si dotyčný uvědomí dopady svého chování, a konečně se poučí a dospěje. Možná, ale spíše se stane podle odborníků to, že dospějete vy. K názoru, že náprava takového člověka je nejen vyčerpávající, ale také s nejistým výsledkem, a je tak možná lepší se s ním rozejít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám