Soud se začal zabývat brněnskou korupční kauzou Stoka. Švachula založení organizované skupiny popřel

Krajský soud v Brně začal v pondělí projednávat korupční kauzu Stoka týkající se rozsáhlých úplatků a manipulací na radnici městské části Brno-střed. Státní zástupce Radim Mezlík kvůli ovlivňování veřejných zakázek obžaloval 11 lidí a dvě firmy. Hlavou skupiny byl podle vyšetřovatelů někdejší radní z hnutí ANO Jiří Švachula. Ten však ve své výpovědi popřel, že by organizovanou skupinu založil.

Brno (Aktualizováno: 11:49 21. 9. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý radní Jiří Švachula (ANO) u Krajského soudu v Brně, který projednává korupční kauzu Stoka týkající se rozsáhlých úplatků a manipulací na radnici městské části Brno-střed

Ve spojitosti s korupcí na radnici Brno-střed byly podle státního zástupce ovlivněny stovky zakázek | Foto: Alena Hesová | Zdroj: iROZHLAS.cz

K aktuálnímu soudnímu líčení Jiřího Švachulu přivedla eskorta, ostatní obžalovaní jsou přítomní všichni. Jedinou výjimkou je vlivný zákulisní hráč brněnského podnikatelského prostředí s iráckými kořeny Saman El-Talabani, který je podle svého obhájce Roberta Scigiela na Slovensku a kvůli aktuálním opatřením se nemůže dostavit osobně, a jehož výpověď stála na začátku vyšetřování. „Budeme žádat o účast na líčení prostřednictvím videokonference,“ uvedl Scigiel.

Manipulace se týkaly především stavebních zakázek, a to od těch menších až po ty největší. Podle olomouckého vrchního státního zastupitelství má v této souvislosti policie zadokumentované úplatky v celkové výši 47 milionů korun.

Nahrávky a údaje z mobilů. Důkazní situace v kauze Stoka je podle státního zástupce nezvykle silná

Číst článek

„Týkaly se stovek zakázek, jejich počet ani není přesně specifikován. Ovlivněny pak byly zakázky v celkovém úhrnu až půl miliardy korun,“ uvedl pro Radiožurnál státní zástupce Radek Mezlík.

Organizovaná skupina

Bývalý zástupce starosty Brna-střed Jiří Švachula ve své výpovědi popřel, že by organizovanou skupinu založil. Hrozí mu až 16 let vězení. „Není pravda, že jsem v listopadu 2014 založil organizovanou zločineckou skupinu a že jsem byl od začátku vedoucím článkem, a není ani pravda, že zločinecká skupina fungovala, a to s cílem soustavného ovlivňování veřejných zakázek,“ řekl Švachula.

Uvedl, že jej oslovil podnikatel Saman El-Talabani, se kterým se setkal. Podnikatel měl podle něj zájem o kontakty na městské firmy a údaje o zakázkách, které mu Švachula předal, podnikatel si je prý ale mohl zjistit i jinde. Výměnou mu podnikatel prý nabízel spolupráci v bezpečnosti a ochraně informací, získávání informací o politicích či lobbing pro hnutí ANO.

Švachula uvedl, že mu Talabani dal milion korun jako příslib do budoucna, nebylo to prý ale nijak navázáno na zakázky. Talabani podle něj pak ale začal u firem vystupovat jeho jménem, Švachula jim pak údajně vysvětloval, že s tím nemá nic společného. Talabani mu podle něj následně začal vyhrožovat. „Obával jsem se ho. Zmiňoval, že by se mohlo stát i něco mému synovi. Věděl jsem, že je toho schopný,“ řekl Švachula. Peníze mu pak údajně vrátil, ale Talabani prý na něj dál vyvíjel nátlak, aby mu sehnal informace z městských firem.

Soud opět nechal Švachulu z kauzy Stoka ve vazbě, nepomohly ani nabízené záruky

Číst článek

Množství důkazů

Kromě Švachuly je obžalován i Petr Liškutin, který za ANO zastával pozici zástupce starosty Brna-Ivanovic, nebo Petr Kosmák, který v části Brno-střed působil jako vedoucí technik správy nemovitostí. Mezi podnikateli jsou pak obžalováni spolumajitel stavební společnosti Kros-stav Lubomír Smolka, Ivan Trunečka nebo Pavel Ovčarčin.

Důkazů navíc není málo. Vyšetřovatelé mají k dispozici například prostorové odposlechy, různé listinné důkazy nebo zajištěné mobily, ale zejména se opírají o výpovědi samotných obviněných. Hned čtyři z nich se totiž rozhodli s policií spolupracovat, jak připomněl státní zástupce.

„Čtyři obvinění usilují o status spolupracujícího, kdy svou trestnou činnost doznávají a popisují, jak k organizování úplatkářské trestné činnosti docházelo. Důkazů je poměrně dost a věc by tak mohla u soudu obstát,“ připomíná Mezlík.

Politické následky

Největší dopady má samotná kauza především na hnutí ANO, které v Brně vládlo a dlouhodobě se také prezentuje jako protikorupční uskupení. I proto byla brněnská buňka organizace zrušena s úmyslem jeho vedení zcela přeorganizovat. Hnutí následně opustil kvůli rozporům i bývalý brněnský primátor Petr Vokřál.

Kauza se také výrazně dotýká šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka i jeho syna Jiřího – jejich jména se totiž objevují v odposleších ve spojitosti s údajnou provizí ze zakázek. Nicméně přímé důkazy vyšetřovatelé nemají a ani jeden z nich dosud z ničeho obviněn nebyl.

Případ ale zasáhl i ODS, podle serveru Aktuálně.cz prověřují policisté v jedné z dalších větví kauzy i stávající primátorku Brna Markétu Vaňkovou nebo tamního vlivného politika a bývalého ministra spravedlnosti Pavla Blažka.

Adéla Paruchová, Jakub Troníček, Alena Hesová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme