Hlavní obsah

Hrad Kámen překvapivě odložil opravu na příští rok

Právo, Jana Pechová

Oprava hradu Kámen u Pacova se o rok odkládá, nečekané rozhodnutí pozdrží i výstavbu nového návštěvnického centra. Památka tak bude v provozu i o letošním adventu a stihne také nejpodstatnější část sezony v příštím roce. Právu to řekl Ondřej Hájek, ředitel pelhřimovského Muzea Vysočiny, pod nějž hrad spadá.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Kámen

Článek

Poslední etapa komplexní obnovy areálu hradu původně měla hrad uzavřít na konci letošního září. Aby se stihl odvézt veškerý inventář dřív, než počasí znemožní přístup stěhovacím vozům. Stěhováci ale nakonec budou potřeba až v září 2021.

„Projekt na expozice je hotový, čeká se na dokončení projektu rozvodů. A tam se ukázal problém. Nové stavební normy totiž neumožňují uložit elektřinu a datové sítě do jedné rýhy, každé vedení musí mít svoji vlastní v určitém rozestupu. Vysekání další rýhy v památce ale podléhá přísným pravidlům, musíme provést průzkum, abychom něco nezničili,“ vysvětlil historik Hájek.

Sezona se protáhne

Nečekané nové úkoly by zahájení investice odsunuly o několik měsíců, s největší pravděpodobností do léta příštího roku. Hrad by tak zavřel ve vrcholné sezoně a přišel by tím o podstatnou část příjmu. Muzeum Vysočiny se proto s Krajem Vysočina rozhodly, že sezonu ukončí až s koncem letních prázdnin v příštím roce.

Nečekaný odklad nicméně přijde vhod i již probíhající investici do nového návštěvnického centra. I tato přestavba bývalého pivovaru v blízkosti vstupní brány na nové návštěvnické centrum totiž narazila na něco, co nikdo nečekal.

„Pod návštěvnickým centrem měla být rostlá skála, ale archeologové tam překvapivě objevili studnu a zeď se zatím neurčeným stářím. Takže probíhá výzkum a bude třeba upravit projekt, což v důsledku přinese pětiměsíční zdržení,“ uvedl ředitel muzea.

Investice plánovaná na dva roky přitom zahájila letos na jaře, a protože v nové hradní „mozkovně“ bude vedle zázemí pro návštěvníky i serverovna a zabezpečovací zařízení, nebylo by možné opravený hrad otevřít dřív.

Tuzemské památky nabízejí pestrý program i po prázdninách

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám