Hlavní obsah

Jeep slaví osmdesátku, o původu přezdívky vojenského speciálu existuje několik teorií

Jednou z ikon druhé světové války se stal Willys MB, známý jako Jeep. Jeho předchůdcem byl model „Blitz Buggy” americké firmy Bantam, jehož první exemplář sjel z výrobní linky před 80 lety, 21. září 1940.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Armádní Jeepy Willys jsou dnes zajímavými veterány. Tenhle kousek sloužil za války v Itálii, nyní je po renovaci.

Článek

Požadavek na vývoj lehkého průzkumného automobilu vznesla americká armáda už ve 30. letech minulého století a v půlce července 1940 vyhlásila soutěž na vůz pro tříčlennou posádku s pohonem všech kol. Do soutěže vstoupily automobilky Ford, Willys-Overland a American Bantam Car Company. Vůz posledně jmenované, přezdívaný "Blitz Buggy", začala armáda zkoušet koncem září 1940.

Auto uspělo, ale ministerstvo obrany se obávalo, že vítěz nedisponuje potřebnou výrobní kapacitou, a tak oběma zbylým zájemcům prodloužilo lhůtu na dokončení jejich modelů. Vůči Bantamu to bylo nefér, navíc konkurence mezitím získala přístup k technické dokumentaci jeho vozu.

Foto: Profimedia.cz

Válečný Willys v italské Sieně během kampaně roku 1944.

Souboj výrobců nejprve skončil remízou, když vojáci nakoupili po 1500 vozech od každého z nich. V létě 1941 ale armáda vypsala zakázku na 16 tisíc aut, kterou vyhrála společnost Willys se svým modelem MB. Úplně naprázdno z ní ale nevyšel ani Ford. Část objednaných aut se totiž montovala v jeho továrnách, kde získala typickou plochou masku chladiče s výrazným vertikálním žebrováním.

O původu názvu Jeep existuje několik teorií

Podle jedné z teorií o vzniku přezdívky, která později přešla v název, vznikl z označení GP (v angličtině čteno "dží pí"), které nesly vozy původní Fordovy konstrukce.

Další badatelé odkazují na kreslený seriál o Pepku námořníkovi, v němž vystupovala postavička Eugene the Jeep. Zvířátko neurčité rasy vynikalo svou obratností a schopností dostat se z každé šlamastiky, stejně jako legendární teréňák. A ve hře je i slangový výraz "jeep", kterým vojáci označovali podivně vyhlížející a nevyzkoušené součásti výzbroje.

Už i Jeep Wrangler je hybridní. O vlastnosti v terénu ale nepřijde

AutoMoto

Ve válečných podmínkách se džíp osvědčil a generál George Marshall ho dokonce prohlásil za "největší americký příspěvek modernímu válečnictví". Armáda nakupovala tato auta ve velkém a celkem bylo vyrobeno kolem 650 tisíc Willysů MB a jejich identických dvojčat, Fordů GPW. Po válce šla dobře na odbyt i civilní verze džípů. Americká armáda začala džíp nahrazovat zcela novým vozem až na konci 50. let.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeep Wrangler Rubicon modelového roku 2020

Značka Jeep je dnes součástí koncernu Chrysler. Stejně jako kdysi tvoří její výrobní program klasické off-roady, k nimž přibyla i módní sportovně-užitková auta. Ta si uchovávají některé z typických designových prvků Jeepu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám