Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Česko

Hamáček chce po premiérovi, aby vybral nového ministra zdravotnictví co nejrychleji

Ministr vnitra Jan Hamáček. foto: Ladislav Křivan, MAFRA

PRAHA - Vicepremiér a šéf sociálních demokratů Jan Hamáček sdělil, že od premiéra Andreje Babiše (ANO) očekává co nejrychlejší oznámení jména nového ministra zdravotnictví, aby resort mohl řídit opatření proti epidemii koronaviru. Dosavadní ministr Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí oznámil svou rezignaci.
  9:21

„Očekávám, že pan premiér co nejrychleji oznámí jméno jeho nástupce tak, aby ministerstvo zdravotnictví mohlo nadále plnit svou roli v rámci boje s epidemií,“ uvedl Hamáček. Podle informací by premiér v pondělí nebo v úterý měl o vedení resortu jednat s prezidentem Milošem Zemanem. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček napsal, že jako vždy v takových situacích bude prezident postupovat podle Ústavy.

Vojtěch oznámil rezignaci. Chápu, že už byl znechucený politikou a médii, uvedl Babiš

Předseda komunistů, kteří menšinovou vládu podporují, Vojtěch Filip České televizi řekl, že výběr nového ministra je v kompetenci ANO. „Budu rád, když o tom budu moct s premiérem jednat, jistě existuje řada adeptů v hnutí ANO, tak odborníků, kteří by řešili současný krizový stav, není to jen o zdravotnictví, ale o stavu koronakrize a zdravotnictví v rámci této krize,“ uvedl Filip. Vojtěch podle jeho názoru uznal, že je nad jeho síly dál řídit resort a že než by poškozoval dál vládu, odchází.

Hamáček o záměru Vojtěcha z vlády odejít nevěděl. Babiš na twitteru napsal, že odcházející ministr udělal víc než většina jeho předchůdců a boj s první vlnou koronavirové epidemie zvládl „neuvěřitelně“.

Vojtěch v pondělí novinářům řekl, že po zvážení všech okolností se rozhodl odstoupit z funkce. Ministerstvo zdravotnictví řídil od prosince 2017. Babišovi už poslal rezignaci. Chce podle svých slov vytvořit prostor pro řešení epidemie covidu-19, která v posledních dnech nabírá v Česku na síle a závažnosti. Poslancem za ANO zůstává.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...